Nieuwsbrief nr 21 – Maart 2021

.

Redactioneel 

Als pelgrim van de vrede in Irak

Tijden veranderen. Waar amper vijf jaar geleden IS in een videoboodschap nog dreigde Rome te veroveren, werd begin maart de rode loper uitgerold op de luchthaven van Bagdad om paus Franciscus te ontvangen. Zwarte vlaggen die wapperen in de wind óf een witte soutane, het contrast kon niet groter zijn.

 

Steun voor een ‘New deal for Nature and People’ groeit wereldwijd

We schrijven 5 juli 2019. In de Noorse stad Trondheim verzamelen zich 450 vertegenwoordigers van bijna 120 landen om de balans op te maken van bijna 10 jaar biodiversiteits(non)beleid.

De belangrijkste vaststelling .. er is nauwelijks iets gerealiseerd.

 

De Cerrado en de EU-Mercosurdeal

Op 26 maart 2021 bestaat het samenwerkingsverband Mercosur (Argentinië, Brazilië, Uruguay, Paraguay) 30 jaar. Twintig van die dertig jaar is er vruchteloos onderhandeld tussen de Europese Unie en Mercosur om tot een ‘vrij’ handelsakkoord te komen.

 

India is slechts ‘partly free’

De laatste maanden heeft het beleid van de Indiase premier Narendra Modi het zwaar te verduren. Heel wat gerenommeerde denktanks en instituties hebben hun rapporten over de sociaal-economische en (on)democratische toestand van India aangepast.

 

Sahel: het Franse leger heeft zich hopeloos vastgereden in het zand van Mali

Acht jaar na het begin van zijn militaire aanwezigheid in de Sahel, met de operaties Serval en vervolgens Barkhane, dreigt Frankrijk vast te lopen in zijn strijd tegen ‘terroristische groeperingen’ in Mali.

 

VELDWERK

De impact van corona op sociale tewerkstelling in de horeca-keuken

Mijn vriendelijke buurman vertrouwt me toe dat corona z’n werk er niet eenvoudiger op maakt. Hij is een jonge, degelijke en opgewekte chef-kok die vluchtelingen opleidt binnen sociale tewerkstelling. Ik vroeg hem naar de impact van de pandemie op zijn werk.

 

Wat doen we met ‘wereldmuziek’?

De wereldmuzieksector zit in een identiteitscrisis. De benaming wordt steeds meer ervaren als reductief: culturen van over heel de wereld worden ongenuanceerd op een hoopje gegooid en eigenlijk is de term een eufemisme voor ‘niet-westers’.

Mehdi Maréchal, coördinator van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna, ging in debat bij het Belgian World Music Network.

 

BOEKBESPREKING

Yaya na Leki: opgroeien als zwarte Belg

Wat betekent het om als zwarte persoon op te groeien in België? Een vraag waarop Lieven Miguel Kandolo en Don Moussa Pandzou een prachtig antwoord geven met hun boek ‘Yaya na Leki’.

 

  • Onze spaarcenten voor hun toekomst
  • Manifest van Wervel over Mercosur en de Cerrado
  • Mensen zonder papieren doen een oproep aan hun buren: We Are Belgium Too
  • Reacties
  • Postuum: Nawal El Saadawi (Egypte, 1931-2021)

.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *