India is slechts ‘partly free’
De laatste maanden heeft het beleid van de Indiase premier Narendra Modi het zwaar te verduren. Heel wat gerenommeerde denktanks en instituties hebben hun rapporten over de sociaal-economische en (on)democratische toestand van India aangepast.
We vatten hier het overzicht van mensenrechten- en vredesactivist Cedric Prakash in Indian Currents van 15 maart 2021 kort samen.
De denktank ‘Freedom House’, die gevestigd is in de VS, heeft in haar laatste rapport ‘Freedom in the World Report 2021’ de status van India voor het eerst verlaagd van een ‘vrij land’ naar de categorie ‘gedeeltelijk (partly free) vrij land’.
Prakash citeert de denktank. “Hoewel India een democratie met een meerpartijenstelsel is, heeft de regering onder premier Narendra Modi en zijn hindoe-nationalistische Bharatiya Janata-Party (BJP) het discriminerend beleid en het toegenomen geweld tegen de moslimbevolking opgevoerd. De grondwet garandeert burgerlijke vrijheden, waaronder vrije meningsuiting en vrijheid van religie, maar de pesterijen tegenover journalisten, NGO’s en andere critici van de regering zijn onder Modi aanzienlijk toegenomen.”
Het rapport schetst dan de belangrijkste ontwikkelingen in 2020.
– In februari werden meer dan 50 mensen, hoofdzakelijk moslims, vermoord in Delhi tijdens ‘communaal geweld’ dat volgde op wekenlange demonstraties tegen discriminerende wijzigingen in ’s lands ‘Citizenship Act’.
(nvdr: De Citizenship (Amendment) Act, 2019 amendeerde een wet van 1955 en verleent ook het staatsburgerschap aan vervolgde minderheden uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan. Het betreft hindoes, sikhs, boeddhisten, jains, Parsi’s en christenen, die vóór december 2014 in India binnenkwamen. Moslims worden daarbij uitgesloten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van India dat het toebehoren aan een religie een criterium is voor het staatburgerschap.)
– Autoriteiten dienden strafrechtelijke aanklachten in tegen journalisten, studenten en burgers op grond van de ‘sedition laws’. Dat zijn wetten uit de Brits-koloniale tijd die opruiingen kunnen verbieden.
– Mensen werden ook vervolgd op basis van de ‘Information Technology (IT)Act’ (uit 2000) wanneer ze kritiek uitten op de regering, de nieuwe wetgeving over het staatsburgerschap of de regeringspolitiek i.v.m. covid-19.
– Arbeidsmigranten binnen India zelf hebben in maart vorig jaar zwaar geleden onder de lockdown die de regering afkondigde n.a.v. de pandemie. Miljoenen arbeidsmigranten hadden toen geen toegang tot basisvoorraden en diensten en waren daardoor gedwongen de steden te verlaten en honderden kilometers te voet af te leggen naar hun geboortedorp. Moslims werden in die omstandigheden vaak beticht verspreiders van het virus te zijn.
– De denktank verwijst ook naar Ayodhya, waar in 1992 een historische moskee door opgeruide hindoes werd vernield. BJP-leiders die bij die vernieling betrokken waren, werden in september door een speciale rechtbank vrijgesproken. Modi sprak – na 30 jaar getouwtrek – vorige maand zijn steun uit voor de bouw van een nieuwe hindoetempel op diezelfde plek.
De meeste regeringen beschouwen het jaarverslag van ‘Freedom House’ als een authentieke barometer voor de beoordeling van de politieke rechten en burgerlijke vrijheden in een land. Voor de categorie politieke vrijheden kreeg India een score van 67/100, dat zijn 4 punten minder dan vorig jaar. Daarmee tuimelt het van een ‘vrij’ naar een ‘gedeeltelijk vrij’ land.
Het rapport beschrijft dat tientallen journalisten in 2020 werden gearresteerd omdat hun berichtgeving kritisch was met betrekking tot de aanpak van het coronavirus. Mediakanalen werden onder druk gezet om de overheidsbeslissingen toe te juichen. De zelfcensuur bij journalisten nam toe uit angst voor intimidatie, doodsbedreigingen en fysiek geweld.
‘Freedom house’ is niet de enige die bezorgd is. Prakasch verwijst ook naar het Zweedse ‘V-Dem’ (Varieties of Democracy), dat zijn vijfde jaarlijks democratierapport uitgaf. Dat rapport heeft nu India onder de titel ‘Autocration goes viral’ gedegradeerd van de ‘grootste democratie ter wereld’ tot een ‘electorale autocratie’.
V-Dem onderzoekt het democratisch gedrag in 202 landen sinds 1789 tot 2020. V-Dem maakt nu duidelijk dat het democratisch gehalte in India zakte sinds Modi in 2014 aan de macht kwam. Uit haar statistieken blijkt dat India even autocratisch is als Pakistan en dat het er op dat vlak erger aan toe is dan Bangladesh en Nepal.
De huidige onderdrukking van de boerenprotesten en de manipulatie of het muilkorven van de media in dat verband bevestigen alleen maar deze trend, die al zeven jaar aan de gang is.
De druk op de regering vanuit het buitenland neemt ook toe. Bijvoorbeeld vanuit het VK waar het Britse Lagerhuis recent een lang debat heeft gehouden over de boerenprotesten. Veel Britten hebben familieleden in India en zijn bezorgd. Ze vragen zich af wat de consequenties zullen worden van dit harde Indiase beleid.
Marc Colpaert
De link naar het oorspronkelijke artikel: https://www.indiancurrents.org/story-india-downgraded-partly-free-cedric-prakash-58.php
.