Laat Europa landmijnen niet terugbrengen
Landmijnen doden en verwonden vooral burgers, vaak kinderen. Maar nu willen EU-lidstaten Polen, Finland, Estland, Letland en Litouwen het wereldwijde verbod op landmijnen zoals dat door het Verdrag van Ottawa (1997) is vastgelegd, afschaffen – en zo de slachtoffers van deze wrede en laffe wapens verraden. Verdedig het verbod dat ons allen beschermt, voordat burgers, ook in de EU, de volgende frontlinie worden.
Khrystyna uit Oekraïne was net 16 jaar. Toen ze in de auto zat met haar familie reed deze op een landmijn. Haar moeder en broer kwamen om en zij bleef verlamd achter. [1] Terwijl ze nu vecht om te herstellen van pijn en operaties, bereiden verschillende EU-landen zich voor om het wereldwijde landmijnverbod de rug toe te keren. [2]
Landmijnen waren tot nu toe verboden in elke EU-lidstaat, omdat ze zonder onderscheid terroriseren. Ze blijven bovendien decennialang actief, begraven in landbouwgrond, onder wegen en rond huizen -ze doden dus nog lang nadat de oorlog voorbij is. In 2023 was meer dan één derde van de burgers die werden gedood of gewond door landmijnen een kind. [3]
Het verdrag dat landmijnen verbiedt, het Verdrag van Ottawa uit 1997, is een van de grootste humanitaire successen van onze tijd. Toch wordt dit verdrag nu bedreigd door beslissingen van enkele EU-lidstaten.
Polen, Finland en Estland overwegen immers om uit het wereldwijde verdrag te stappen. Letland en Litouwen hebben zelfs al wetgeving goedgekeurd om uit het Ottawa-verdrag te stappen, al dan niet onder druk van de VS. Als we zwijgen, kunnen er meer lidstaten volgen en kan Europa 25 jaar vooruitgang in het beschermen van burgerlevens tenietdoen. Dit zou een bijzonder slecht signaal zijn naar de rest van de wereld.

Alleen al in Oekraïne eisen landmijnen een verschrikkelijke tol. De VN heeft ten minste 1.379 burgerdoden bevestigd sinds het begin van de Russische invasie in 2022. Overlevenden worden geconfronteerd met amputaties, blijvende handicaps en trauma. Het zijn kinderen die naar school lopen, gezinnen die met de auto reizen, boeren die tractoren gebruiken. [4]
Als we Europese landen toestaan om deze wapens opnieuw in te voeren, zouden ze op een dag ook hier in ons land gebruikt kunnen worden. Het schept een angstaanjagend precedent in een wereld die al erg instabiel is.
Daarom moeten de EU-landen pal achter het landmijnenverbod blijven staan. Als een handjevol landen uit het verdrag stapt, kan het hele verbod in duigen vallen, niet alleen in Europa, maar wereldwijd.
Onze community is altijd opgekomen voor burgerlevens – van het eisen van EU-bescherming voor Oekraïense vluchtelingen tot het oproepen tot vrede en gerechtigheid in Palestina.
Vanaf de begindagen van de oorlog in Oekraïne mobiliseerden we ons om van de EU-leiders te eisen dat ze noodbescherming in werking stelden voor mensen die de invasie ontvluchtten. En dat deden ze. [5] We hebben laten zien wat solidariteit kan bereiken als het er echt toe doet.
In juni komen wereldleiders bijeen in Genève om over de toekomst van het antilandmijnenverdrag te discussiëren. We hebben nog tijd om op te komen voor deze conventie en de levens die op het spel staan als we nu handelen. Voeg jouw naam vandaag nog toe aan deze petitie en roep EU-lidstaten op om ‘nee’ te zeggen tegen landmijnen.
Bronnen:
[1] https://www.unicef.org/ukraine/en/stories/teenager-helped-journey-recovery
[2] https://edition.cnn.com/2025/05/11/europe/europe-countries-landmine-ban-russia-intl
Het Verdrag van Ottawa van 1997 verbiedt het gebruik, de opslag, de productie en de overdracht van antipersoonslandmijnen en is momenteel door 165 landen wereldwijd ondertekend.
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2025/05/lithuania-decision-to-leave-convention-banning-anti-personnel-mines-could-put-civilian-lives-at-risk/
[3] https://www.the-monitor.org/reports/landmine-monitor-2024
[4] https://www.the-monitor.org/country-profile/ukraine/impact?year=2023
[5] WeMove Europe: Europa, bescherm oorlogsvluchtelingen!
STOP MIJNEN. RED LEVENS
Laten we ervoor zorgen dat niemand anders hoeft te doorstaan wat Khrystyna heeft doorstaan. Voeg nu je naam toe om de overheden van de EU te vertellen: blijf in het antilandmijnenverdrag. Verwerp de terugkeer van landmijnen.
Antipersoonsmijnen zijn verboden door 165 landen, waaronder alle EU-lidstaten. Deze verborgen moordenaars kunnen het verschil niet zien tussen de voetstappen van een soldaat of een kind. Ze blijven tientallen jaren actief, begraven in landbouwgrond, onder wegen en rond huizen. Ze doden nog lang nadat de oorlog voorbij is.
Elk jaar worden meer dan 5000 mensen gedood of verwond door landmijnen en niet-geëxplodeerde oorlogsresten. 85 procent daarvan is een burger. Meer dan één derde is een kind.
Voeg vandaag je naam toe en roep EU-overheden op om ‘nee’ te zeggen tegen landmijnen:

Petitie
Aan de leiders van de EU, de NAVO, Polen, Finland, Estland, Letland en Litouwen
“We roepen jullie op tot solidariteit met de miljoenen overlevenden van landmijnen en de miljoenen onschuldige mensen wereldwijd die nog steeds leven met de dagelijkse dreiging van landmijnen. Nu het Verdrag van Ottawa opzeggen, zou decennia aan vooruitgang tenietdoen en de deur openzetten voor willekeurige doden in de komende decennia. We roepen jullie op om in het antilandmijnenverdrag te blijven en aan de kant van de mensheid te staan.”
Aleksandra Zielińska
Aleksandra Zielińska is medewerker bij de Europese burgerorganisatie ‘WeMove Europe’ (Warschau).