‘Franciscus en de sultan’, 800 jaar ontmoeting’

in ‘Handdruk’, Jaargang 49, nr 1, maart 2019

Acht eeuwen geleden deed Franciscus van Assisi het ondenkbare. In een tijd waarin het Westen in een hevige strijd verwikkeld was met het Oosten, doorbrak hij de vicieuze cirkel van geweld door ongewapend en met een vredeswens naar het vijandige kamp te trekken. De gedoodverfde ‘vijand’ in 1219 was de Egyptische sultan, Malik al-Kamil, wiens land de kruisvaarders tijdens de vijfde kruistocht binnengevallen waren. Hoewel de kruisvaarders de strijd om de Egyptische havenstad Damietta verwoed verder zouden zetten, ontving de sultan Franciscus gastvrij. Had hij in hem een vredesgezang herkend of een soefi misschien, zoals hij ook in zijn entourage door soefi’s omringd werd? De sultan kon in elk geval perfect een onderscheid maken tussen de oorlogslustige westerlingen die zijn havenstad Damietta omsingelden en de armoedige maar bezielde enkeling die zijn leven op het spel gezet had om hem te ontmoeten en de hand te reiken.

De ontmoeting zelf blijft geheim. Wat er precies gezegd geweest is, weten we niet. Maar dat ze tot op de dag van vandaag blijft inspireren en fascineren is duidelijk.

Vanuit TAU – Franciscaanse spiritualiteit vandaag – werden 9 auteurs gevraagd om een eigentijdse blik te werpen op de ontmoeting, elk vanuit hun eigen achtergrond. De weergave daarvan verscheen in een speciaal themanummer van Handdruk, het tijdschrift van de Kapucijnen. Naast een blik op de geschiedenis en de bronteksten rond de ontmoeting, wordt in het dossier ook stilgestaan bij de mystieke betekenis ervan. Om vervolgens ruimte te maken voor een actualisering van de ontmoeting naar deze tijd en een vanuit islamitische hoek op Franciscus. Hoe kijkt ‘de andere’ naar onze christelijke heilige? Afsluiten doen we met concrete tips tot dialoog en een blik op de najaarstentoonstelling rond Franciscus en de sultan in Museum De Mindere in Sint-Truiden .

Net zoals de keuze voor geweld kan aanzetten tot meer geweld, mag duidelijk worden dat ook een vredevolle ontmoeting steeds opnieuw aanleiding kan zijn tot nieuwe vruchtbare ontmoetingen. Het jubileumjaar van Franciscus en de sultan dat wereldwijd in de Franciscaanse familie gevierd wordt, mag daar een kostbare aanleiding toe zijn!

(Barbara Mertens)

Bestellen (5 Euro) en contact Redactie Handdruk: 
Jan De Vleeshouwer, secretaris@vlaamsekapucijnen.bgc.be

Of bij: Barbara Mertens, Barbara.m.tau@gmail.com

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept