Nieuwsbrief nr 17 – november 2020

Zie deze link naar volledige nieuwsbrief (v 1.1).

Redactioneel

De pandemie is niet voorbij. Dat maakt het fysiek samenkomen en vergaderen voor iedereen erg moeilijk. Desondanks heeft CIMICvzw dynamisch verder gewerkt aan zijn uitbouw. Een stevig bestuur, een goed functionerende algemene vergadering en drie werkgroepen geven vorm aan een doorstart en de planning voor 2021.

Onze nieuwsbrief is daar een deel van. Vanuit onze missie en visie werpen we een licht op vergeten, verdrongen of verzwegen aspecten van de lokale en globale maatschappelijke werkelijkheid.

Zo waren er in november niet alleen presidentsverkiezingen in de VS, maar ook in tal van andere landen, die veel minder media-aandacht kregen. We blikken terug (en tegelijk vooruit) naar vergeten verkiezingen in zes Afrikaanse landen. Ze waren niet minder controversieel dan de Amerikaanse.

En wat betekent ‘Mercosur’ ook alweer? Twintig jaar lang werd er tussen de Europese Unie en de vier landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) onderhandeld. Maar nu de extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, aan de macht is, blijkt de deal plots rond. Een Belgische ‘Stop EU-Mercosur-coalitie’ met 11.11.11, CNCD, Broederlijk Delen, Wervel en vele andere organisaties wijst op de destructieve aspecten van deze deal. 

Ook India komt zelden in de media, hoewel het reuzenland met z’n 1,2 miljard inwoners de voorbije twee jaar een allesbehalve democratisch pad is opgegaan. In het noorden lieten de boeren hun ongenoegen kennen over het inpalmen van hun gronden. Het zuiden staat momenteel in rep en roer over de arrestatie van de 84-jarige jezuïet Stan Lourduswamy, die zich de voorbije 50 jaar heeft ingezet voor de rechten van de Adivasi’s, de inheemse inwoners die 7 procent uitmaken van de totale bevolking. We zochten uit waarom zulke inzet voor de overheid blijkbaar ‘staatsgevaarlijk’ is.

We kijken ook even achterom, want dan begrijpen we soms beter wat we moeten doen om stappen vooruit te zetten. Vandaar een archiefstukje over ‘graan en brood’. Graan heeft ontzettend veel te maken met zowel politieke als met sociaal-culturele aspecten, zo bracht een studienamiddag al in 2002 in het Provinciehuis van Antwerpen aan het licht.

Nu covid-19 ons misschien heeft aangezet om meer te lezen, raden we twee boeken aan.

Naar aanleiding van zijn tweede webinar over ‘Stilte in de Storm’, heeft Waerbeke vzw het boek ‘Klimaatverandering en innerlijke grenzen’ van Richard Stiegler uitgebracht. De auteur nodigt uit om aandacht te hebben voor wat de dreigende catastrofe in onszelf teweegbrengt.

Het tweede boek, ‘Tegen de vrouwen. De wereldwijde strijd van rechtsisten en jihadisten tegen de emancipatie’ (Amsterdam, Prometheus) is een scherpe analyse van de wereldwijde en patriarchale verrechtsing door auteur Abram de Swaan. Naar aanleiding van de ‘Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen’ publiceren we de recensie van Paul Verhaeghe over dit boek.

Het derde boek is van Ton Lemaire. ‘Met lichte tred. De wereld van de wandelaar’, (Amsterdam, Ambo/Anthos). In de inleiding lezen we dat ‘een beschouwing over de plaats van wandelen een goede toegang kan bieden tot meerdere aspecten van onze samenleving, en zelfs kan uitmonden in een diagnose van de moderniteit’. Raker kan ik het niet samenvatten, schreef Paul Verhaeghe.

Dank voor uw tijd en interesse.

Reageren kan altijd via ons e-mailadres: reactie@cimic-npo.org

De redactieploeg,

Marc Colpaert

Jan Van Criekinge

Luc Vankrunkelsven

Pascal Blancquaert

Liana Tolonge Tshatshi

Joël Ndombe

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline