India is letterlijk in ademnood

India registreerde tijdens de laatste drie weken elke dag meer dan 300.000 nieuwe covidgevallen. Het aantal covidpatiënten steeg tot 24,3 miljoen in totaal (cijfer tot 14 mei) en tot gemiddeld 326.000 per dag. Op 14 mei werden er 3.890 doden gemeld.

Een van de belangrijkste redenen waarom er zoveel mensen aan covid overlijden, is het tekort aan zuurstofapparatuur. Ziekenhuizen hebben het lastig om de besmette mensen op te nemen omdat er te weinig bedden zijn die over zuurstofvoorziening beschikken. Door de onregelmatige aanvoer van zuurstofflessen willen de ziekenhuizen geen risico lopen om de covidpatiënten op te nemen.

Familieleden van covidpatiënten komen op 3 mei 2021 naar een regionaal ziekenhuis in Agra (staat Uttar Pradesh) in een vergeefse poging om hun zuurstofflessen bij te vullen (foto: Amit Sharma, IPS).

Alleen diegenen bij wie het zuurstofniveau lager is dan 90 worden in het ziekenhuis opgenomen en krijgen zuurstof toegediend. Maar op veel plaatsen zijn er geen bedden met zuurstofondersteuning beschikbaar. Op sociale media wordt er dan ook constant gepleit en gesmeekt voor meer ziekenhuisbedden en medicijnen.   

Ambulances staan bij wijze van spreken in de file voor de overheidsziekenhuizen te wachten. Veel mensen worden zelfs al in de ambulances behandeld met de beschikbare zuurstof. Mensen sterven dus terwijl ze wachten om in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Er is ook een ontzettend groot tekort aan het antivirale medicijn Remdesivir. De mensen wachten in lange rijen voor de extra centra die de regering voor de gelegenheid heeft geopend en sommigen slapen zelfs op straat om er zeker bij te zijn als het medicijn weer in voorraad is. Kortom, er is een groot gebrek aan bedden, ziekenhuizen en medicijnen.    

“Tot dusver zijn er 180 miljoen vaccins toegediend. Overheidsziekenhuizen geven gratis injecties in het hele land. Dus laat je aub vaccineren als je aan de beurt bent”, riep premier Modi nog op. 

Maar er is een ernstig gebrek aan vaccins en op de meeste plaatsen is vaccinatie nog niet mogelijk. Het Russische Sputnik-vaccin is nu ook op de markt, maar één spuitje kost 995 roepie (wat ongeveer overeenkomt met 11 of 12 euro). Deskundigen hebben voorgesteld om de vaccinatie snel op te voeren. Door de aankondiging dat ook 18-plussers zullen worden gevaccineerd, is de vraag naar vaccinaties uiteraard nog toegenomen.

De leiders van de 12 belangrijkste oppositiepartijen hebben aan premier Modi de volgende eisen gesteld:

  • centrale aanschaf van vaccins vanuit alle mogelijke bronnen in binnen- en buitenland;
  • massale, kosteloze en onmiddellijke vaccinatiecampagne over het hele land,
  • verplichte vergunningen om de binnenlandse vaccinproductie uit te breiden;
Indiase cartoon waarin de draak wordt gestoken met het rampzalige covid-19-beleid van premier Modi. In de Ganges drijven steeds meer lijken. Bihar en Uttar Pradesh verwijten elkaar dat ze ‘hun’ dode lichamen dumpen in de rivier (cartoon: Satish Acharya).
  • een budgettaire toewijzing van 350 miljard roepie (of ongeveer 3,9 miljard euro) voor vaccins;
  • 6.000 roepie (of ongeveer 67 euro) per maand voor werklozen;
  • gratis distributie van granen voor mensen in nood;
  • intrekking van de nieuwe landbouwwetten om de boeren te beschermen die het slachtoffer werden van covid.

In hun brief stond verder:

“We hebben in het verleden – onafhankelijk en samen – uw aandacht gevestigd op de verschillende maatregelen die door de centrale overheid absoluut moesten worden getroffen en uitgevoerd. Helaas heeft uw regering al deze suggesties genegeerd of afgewezen. Dit heeft geleid tot de apocalyptische menselijke tragedie waarin we nu verkeren.”

Steeds meer jonge mensen worden getroffen door de tweede golf en het virus verspreidt zich snel naar het platteland. In de Ganges drijven steeds meer lijken, en de deelstaten Bihar en Uttar Pradesh verwijten elkaar dat ze ‘hun’ dode lichamen dumpen in de rivier.

In elk geval is het virus zich aan het verspreiden naar de plattelandsgebieden waar de gezondheidsinfrastructuur bovendien nog slechter is dan in de steden.   

De angst is dat we – zowel in Noord- als in Zuid-India – in de toekomst nog veel meer doden mogen verwachten.

Bernard D’Sami, Chennai

(vertaling uit het Engels: Marc Colpaert)

De cijfers over coronaslachtoffers in dit artikel komen uit statistieken van het federale Indiase ministerie van Gezondheidzorg, toestand op 15 mei 2021.


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept