Maandelijks archief: december 2021
De wereld onder ogen zien,
en toch dicht bij jezelf blijven
Het voelt niet goed om op dit ogenblik de geijkte uitdrukkingen ‘zalig’ kerstfeest en ‘gelukkig’ nieuwjaar te gebruiken.
Het is wel de kunde en de kunst om de wereld onder ogen te zien en tegelijk dicht bij jezelf te blijven.
De etnische spanningen in Bosnië-Herzegovina raakten politiek en statelijk ingevroren, maar vandaag zetten extreme nationalisten de dooi in, schrijft Christophe Busch van het Hannah Arendt Instituut in Mechelen.
In het Pakistaanse Sialkot (prov. Punjab) werd op 3 december de Sri Lankaanse ondernemer Priyantha Diyawadanage (48) in een mum van tijd uit zijn bedrijf gesleurd, doodgeslagen en verbrand. Hij zou zich bezondigd hebben aan blasfemie tegenover de Profeet Mohammed. Voor de zoveelste keer stond Pakistan in rep en roer over godslastering.
Sinds 26 november is het weer zover: de jaarlijkse Winterpret / Plaisirs d’hiver is weer alive and kicking in Brussel. Dit jaar wegens corona met specifieke maatregelen: je moet een Covid Save Ticket hebben om een armbandje te krijgen, dat je de toelating geeft om in één of meer van de 225 chalets je geld te gaan besteden.
Bij het woord racisme vermeldt men vaak het woord structureel. Dat betekent dat racisme diep zit in onze maatschappij en dat verschillende bevolkingsgroepen op basis van hun nationaliteit, huidskleur en etniciteit discriminatie ervaren.
Als we denken aan islam en gebed, zien we waarschijnlijk allemaal hetzelfde beeld van gebogen lichamen in de richting van Mekka. De symboliek die het beeld oproept, zal bij iedereen verschillend zijn.
Dit boekje nodigt je uit om moedig vast te houden aan feiten en interpretaties van de werkelijkheid rondom je, en tegelijk eerlijk te onderzoeken hoe je aan je echte behoeften kan voldoen zonder roofbouw te plegen op onze natuurlijke bronnen van leven.
Een nieuw boek dat bol staat van hoop voor Brussel, van de hand van 75 Brusselaars, uitgegeven door “Tochten van hoop” .
Zo werden 75 mensen aangezocht om over hun dierbare plek in Brussel te schrijven. Een waar CIMIC-boek zou je kunnen zeggen.
Een tijd terug (ik had toen nog geen boekenblog) las ik Door Spinoza’s lens – ik herinner me nog dat ik het boek twee keer na elkaar gelezen heb, zozeer was ik geboeid door de aanpak van Tinneke Beeckman.
Tijdens ons CIMIC-weekend in Chevetogne hebben we kunnen ondervinden dat kloosters magneten zijn voor vele mensen op zoek naar rust, stilte, zichzelf, gebed…
Velen worden naar kloosters toe gezogen, maar weinigen willen nog in een klooster intreden.
Bij het Brusselse wereldmuzieklabel ‘Muziekpublique’ verscheen begin oktober de tweede CD ‘Lumba’ van het trio Tamala. Een boeiende ontmoeting tussen diverse culturen, maar niet zonder oproep tot reflectie over de enorme uitdagingen die ons wereldwijd te wachten staan. Muziek met een boodschap in een verrassend kader.