Nieuw monnikendom

Tijdens ons CIMIC-weekend in Chevetogne hebben we kunnen ondervinden dat kloosters magneten zijn voor vele mensen op zoek naar rust, stilte, zichzelf, gebed…

Velen worden naar kloosters toe gezogen, maar weinigen willen nog in een klooster intreden. We zijn op het punt gekomen dat deze kloosters de draagkracht niet meer hebben om het leven, zoals het nogal wat mensen inspireert, verder te zetten. Tijd dus om naar nieuwe vormen te zoeken.

Bijvoorbeeld de norbertijnen vieren dit jaar dat hun orde 900 jaar bestaat. Stichting op Kerstmis 1121 in het Franse Prémontré (dep. Aisne).

gravure door Tavernier de Jonquière van de abdij van Prémontré in de 18de eeuw
De abdij van Prémontré in de 18de eeuw
(gravure door Tavernier de Jonquière, Bibliothèque Nationale de France).

Ondanks de coronapandemie probeerden de diverse norbertijnenabdijen die België rijk is (Averbode, Grimbergen, Leffe, Park, Postel, Tongerlo) te vieren. Een indrukwekkende geschiedenis, maar hoe moet het verder in de 21ste eeuw?

Interessant is dat er in ons taalgebied wel drie tijdschriften zijn die over het religieuze leven hebben: Klooster!, Golfslag en De Kovel.

Klooster! Is een flashy tijdschrift, niet op de eerste plaats voor kloosterlingen, maar voor mensen die graag naar deze inspirerende, maar overvraagde plaatsen gaan.

De cover van het herfstnummer 2021 van Klooster!

De cover van het herfstnummer 2021 van Klooster! Over het thema Kluizenaars.

‘Golfslag. In de brede stroom van spiritueel leven’ is een driemaandelijks tijdschrift van de ‘Unie Religieuzen van Vlaanderen’. Ook dit sterk inhoudelijke tijdschrift is niet alleen voor religieuzen, maar voor ieder die op zoek is naar een eigentijdse spiritualiteit. Zo is er telkens een overweging van Siska Deknudt vanuit de gevangenis van Beveren.

Een cover van het tijdschrift Golfslag

Een cover van het tijdschrift Golfslag (afbeelding: URV).

Ten slotte is er ‘De Kovel. Monastiek Tijdschrift voor Vlaanderen en Nederland’.

En eigenlijk is er nog een vierde blad, namelijk het ‘Contactblad van de Mertonvrienden’, een tijdschrift dat al 35 jaar mensen voedt met visies van de visionair en wereldberoemde trappist Thomas Merton (+ 1968).

In vorige CIMIC-nieuwsbrief bespraken we het boek ‘De monnik in jou’ van Hein Stufkens. De monnik is een archètype dat schuilt in ieder van ons. Vandaar dat heimwee, ook naar de plaatsen waar monniken en andere religieuzen er hun leven helemaal naar inrichten.

Een coverbeeld van het novembernummer van De Kovel over ‘Nieuw monnikendom’

Een coverbeeld van het novembernummer van De Kovel over ‘Nieuw monnikendom’ (afbeelding: De Kovel).

Het laatste nummer van De Kovel staat in het teken van ‘Nieuw monnikendom’ met overwegingen i.v.m. nieuwe wegen in het monastieke leven binnen, aan de rand en buiten kloosters. Zo is er een bijdrage van Kevin Maddy: ‘Monachisme-light’.

Verder een stuk van Catharinus van den Berg: ‘Een onzekere maar gezegende weg. Geluiden uit een Jongerenklooster in Deventer’. En van Thomas Quartier, osb (abdij Keizersberg-Leuven): ‘Ambivalent engagement. Kunstenaarscollectief Laibach over het klooster van de toekomst’.

Voor wie verder interesse heeft in dergelijke tijdschriften, ziehier een referentielijstje:

1. Klooster!: www.kloostermagazine.nl  en www.adveniat.nl

2. Golfslag: https://www.urv.be/nl/tijdschrift-golfslag
secretariaat@religieuzen.be ; 0473 94 36 19 (Paul Daemen)

3. De Kovel: administratie@dekovel.org en redactie@dekovel.org 
of https://dekovel.org/

4. Contactblad Mertonvrienden: http://thomasmerton.nl/ of jan.glorieux@skynet.be

5. Tijdschrift voor Geestelijk Leven TGL: www.tgl.be 77ste jaargang, nr.4 (okt-dec 2021)
Thema: ‘Nieuwe leefgemeenschappen. Oefenplaatsen voor zingeving.’


Luc Vankrunkelsven

EXPO 900 jaar Abdij Floreffe (1121-2021)

Nog tot 23 januari 2022 loopt in Namen (Musée des Arts anciens des Namurois) een grote historische tentoonstelling over de eerste stichting van Norbertus in België: de abdij van Floreffe.

Grandeur et déchéance. L’héritage patrimonial de l’abbaye de Floreffe