Redactioneel 32

Ook in april bleef het oorlogsgeweld in Oekraïne het belangrijkste nieuws. We worden overdonderd met beelden en getuigenissen, maar hebben eigenlijk weinig achtergrond over de ‘agressor’ of over het belaagde land.

In deze nieuwsbrief laten we twee gerenommeerde deskundigen aan het woord: Mark Galeotti over ‘poetinisme’ en Marc Jansen over het ‘bloedland’ Oekraïne. In de rand van het ondraaglijke gebeuren zoeken we ook naar een ander soort stem, namelijk die van de kunstenaar die in de heksenketel moest opgroeien en overleven. Paul Celan (1920-1970) was zo een stem, en we plaatsen zijn gedicht Es war Erde in ihnen und sie gruben in de context van vandaag.

Oekraïne is echter niet het enige land in crisis. Ook in Afrika en Azië gaat het er hevig aan toe en wordt men met diverse vormen van oorlog geconfronteerd. We berichten daarover vanuit Sierra Leone en Sri Lanka.

Soms zou je denken dat al het wapengekletter en het bekvechten een gigantisch afleidingsmanoeuvre is om het niet over de ecologische toestand van de planeet te hoeven hebben. Vandaar ons bericht over de energierevolutie in Denemarken en over de geschiedenis van het veevoeder.

Voor het eerst bezorgen we de lezer ook een audio-artikel. Tina Vanhoye geeft ons een inzicht in ‘ageing’ en ‘ageism’, het fenomeen van ouder worden en een antwoord op de stereotypes daaromtrent. Ook Joël Ndombe ziet het belang van de nieuwe media m.b.t. interculturaliteit en stelt het nieuwe mediaplatform Koolcast voor, een platform voor popcultuur, sport en muziek.

Ten slotte bespreekt Paul Verhaeghe het heldere boek over ‘Gastvrijheid’ van Peter Venmans en in aansluiting daarbij ook de verhalen van Jan Bleyen,Ooit zal ik iemand zijn. Vriend zonder papieren en Janne Janssens & Michèle Stappaerts, Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond. Het boek van Fatima en Helen.

Gastvrijheid en ontmoeten zijn voor CIMIC in de voorbije decennia steeds basisthema’s geweest. We nemen ze weer op in de gesprekken die we in de Mechelse boekhandel De Zondvloed zullen gaan voeren op 7 juni, 10 oktober en 12 december 2022. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


Lees verder (inhoud april 2022)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept