Koolcast: een mediaplatform over actualiteit, popcultuur, sport, muziek… en nog zo veel meer!

Koolcast is een mediaplatform dat verschillende onderwerpen bespreekt zoals racisme, diversiteit, muziek, jongeren en de voorbije maanden vooral sport met zijn nieuw concept: Koolcast Sport. Het mediaplatform dat eind 2020 zijn eerste video uploadde op YouTube kent bij jongeren een enorm succes en maakt per video duizenden views. Maar wie schuilt er achter Koolcast? Wat is er eigen aan de content? En hoe komt het dat het zoveel succes kent bij jongeren?

Koolcast: hoe het begon

Koolcast werd opgericht door Koolisse, bestaande uit Alexandre Mestag, Joseph Antonio, Bryan Kwete, Kijken Mag en Wassim Hassine. Tijdens de eerste lockdown gingen ze aan de slag met hun podcast. Ze nodigden verschillende jongeren uit om te spreken over diverse onderwerpen die toen heel actueel waren en vaak nog steeds actueel zijn in onze maatschappij. Onderwerpen zoals diversiteit in de Vlaamse media, studies, life goals, ondernemen, maar ook andere thema’s die meer gevoelige onderwerpen aanraken zoals racisme, mentale gezondheid, politiegeweld of nog vrouwonvriendelijkheid op straat.

Koolcast Sport

Koolcast focuste vooral op dialoog over maatschappelijke thema’s. Maar sinds 2021 is de focus ook uitgebreid naar de voetbalwereld. Ze noemen het Koolcast Sport. Met deze podcast doet het team van Koolcast reviews van voetbalwedstrijden en verkent het ook een deel van de voetbalwereld die minder aanwezig is in de gewone Vlaamse media.

Koolcast kreeg begin dit jaar nog bezoek van een VRT-ploeg waarbij ze hun initiatief mochten voostellen. Dit hebben ze onder andere te danken aan het feit dat ze de Afrika Cup hebben besproken die weinig gemediatiseerd wordt in België, maar die heel populair is bij jongeren met Afrikaanse roots.

cameraploeg van de VRT is op bezoek bij het team van Koolcast
Een cameraploeg van de VRT is op bezoek bij het team van Koolcast tijdens de voetbalwedstrijd Senegal-Kaapverdië van de Afrika Cup in januari 2022 (foto: VRT-Sporza).

https://sporza.be/nl/2022/01/26/de-afrika-cup-door-de-ogen-van-de-mannen-van-koolcast-koolcast-is-the-wave-surf-mee-of-verdrink~1643183157346/

Waarom is Koolcast een succes (vooral bij jongeren)?

Podcasts

Het is belangrijk om de periode te vermelden waarin Koolcast ontstond tijdens de tweede lockdown. Het gevolg was dat fysieke bijeenkomsten niet mogelijk waren, waardoor ze op zoek gingen en overschakelden naar digitale toepassingen zoals podcasts. Dit is een format dat heel populair is bij jongeren tussen 18 en 30 jaar zowel op YouTube als op Instagram.

Herkenning

Koolcast heeft een divers team en nodigt ook sprekers uit van verschillende etnische achtergronden, seksen enzovoort om te spreken over verschillende thema’s. Diverse sprekers uitnodigen met een ander verhaal zorgt ook voor interessante invalshoeken op een bepaald onderwerp. Veel jongeren kunnen zich ook terugvinden in de thema’s die er besproken worden, in de sprekers die worden uitgenodigd en ook in de hosts van de show.

Bij het team van Koolcast mag iedereen heel serieus en tegelijkertijd zichzelf zijn, en kan eigen stijl brengen
Het team van Koolcast toont dat een talkshow heel serieus kan zijn en tegelijkertijd dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen stijl mag brengen (foto: Koolcast).

Hosts op slippers, joggingsbroeken en met een vleugje jongerentaal

De hosts van Koolcast zijn volledig zichzelf. Ze geven hun eigen mening en delen ook persoonlijke verhalen of details van hun leven waarin anderen zich kunnen herkennen en doen dit ook met een goede dosis humor.

Wat we zeker niet mogen vergeten, zijn de hosts en de gasten met verschillende kledingstijlen: gaande van casual tot slippers en joggingsbroek. Op die manier toont het team van Koolcast dat een talkshow hosten anders kan en dat ze op een of andere manier hun eigen genre talkshow creëren. Ze tonen dat een talkshow heel serieus kan zijn en tegelijkertijd dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen stijl mag brengen.

Daarnaast is het niet jouw typische podcast/show waarbij het Nederlands de enige gesproken taal is. Je kan verschillende talen horen in één aflevering gaande van Nederlands tot Arabisch.

Kortom, de mix van deze verschillende elementen toont dat Koolcast een unieke stijl heeft en dat is verfrissend, want dit is iets dat we niet vaak zien in het Vlaamse medialandschap.

Veel jongeren vinden zich terug in de thema’s die van de talkshows van Koolcast
Veel jongeren kunnen zich ook terugvinden in de thema’s die in de talkshows van Koolcast besproken worden (foto: Koolcast).

Waarom moet je naar Koolcast kijken en volgen?

De bovenstaande uiteenzetting rond Koolcast en de aanpak van het team is al een geldige reden om hen te volgen en hun content te bekijken. Hun show toont aan dat jongeren werkelijk de kracht hebben om zelf hun projecten te starten en daar iets mooi van kunnen maken en daarmee mensen bereiken en samenbrengen van verschillende achtergronden.

Mijn persoonlijke mening

Ik volg Koolcast sinds het begin van de lockdown. Ik vind hun video’s zeer entertainend, informatief, motiverend, maar ook broodnodig. De lockdown was voor mij een zeer moeilijke periode en de video’s van Koolcast hielpen mij enorm om het vol te houden. Vooral de content die zich focuste op zelfontwikkeling.

Het diverse team heeft veel potentieel. Zeker nu met Koolcast Sport bereiken ze een groter publiek en krijgen ze ook aandacht van grotere media. Ik geloof oprecht dat Koolcast nog gaat blijven groeien in de volgende jaren en zeker kans maakt om een van de grootste mediaplatformen te worden in Vlaanderen.

Joël Ndombe

Volg Koolcast op YouTube (Koolcast) en Instagram (Koolcast.be en Koolcastsport).


Lees verder (inhoud april 2022)


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept