Redactioneel 33

Het zijn verwarrende tijden en steeds meer alumni en CIMIC-vrienden hebben te kennen gegeven dat ze met elkaar in gesprek willen gaan. Ons initiatief CIMIC-café@dezondvloed biedt daartoe de mogelijkheid. Een eerste ontmoeting is gepland op dinsdag 7 juni in boekhandel ‘de Zondvloed’ (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, Mechelen). Hartelijk welkom vanaf 19 uur!

Ook de voorbije maand staat in de pers Oekraïne centraal. Omdat CIMIC achtergrondinformatie wil bieden, daagt automatisch de naam Vasili Grossman (1905-1964) op, de Oekraïens-Russische journalist en schrijver van joodse origine.

Het wel en wee van zijn beklijvend magnum opus ‘Leven en lot’ ten tijde van Stalin en Chroesjtsjov spiegelt merkwaardigerwijze plots de actuele situatie in Rusland waarin vrije journalistiek en kritische observatie niet (meer) mogelijk zijn. Dat het een oud zeer is, blijkt uit de brief die Grossman in 1962 aan Chroesjtsjov schreef en hier meegestuurd wordt.

Daarentegen heeft Yurii Sheliazhenko in Oekraïne wel nog vrijheid van spreken. Hij is de voorzitter van de Ukrainian Pacifist Movement en nog altijd docent rechten aan de KROK, de staatsuniversiteit van Kiev. Op donderdag 19 mei hield hij vanuit Kiev een speech naar aanleiding van een vredesbijeenkomst in Brussel. We nemen zijn toespraak hier integraal over. ‘War is a problem, not a solution’.

Oorlogen waaien inderdaad niet vanzelf over. De gevolgen zijn desastreus en werken decennialang door in kind en kleinkind. Dat is ook zo voor het huidige oorlog- en ander geweld in Sri Lanka, India en in zovele landen van Afrika en Latijns-Amerika.

Hoewel het in oorlogstijd steeds naïef klinkt, biedt alleen een pedagogie van pacifisme, ontmoeting en overleg een weg naar geluk. Maar dan moet ook de economie, de ecologie, het onrecht en (religieuze) intolerantie in het vizier komen.

Het is zoals Koen Stuyck schrijft: “Het algemeen belang is geen optelsom van particuliere belangen”. Begrippen als bezit, vrijheid en individuele rechten moeten wel sporen met het ‘algemeen belang’, willen we ons een toekomst kunnen verbeelden. Dat veronderstelt een ethische visie. Waar, wanneer en hoe kunnen we dat leren? ‘Lernen’ zegt de Joodse traditie. Het leven is een leerhuis.

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


Lees verder (inhoud mei 2022)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline