Redactioneel 35
Juli, augustus en september waren op wereldschaal geen vakantiemaanden. Miljoenen mensen kunnen er over meespreken. Ze vluchtten voor overstromingen, voedseltekort, woestijnvorming, machtsgrepen, het instorten van democratische instellingen en oorlogen. Er werd over bericht door de betere pers, in podcasts, in de context van burgerinitiatieven.
De nieuwsbrief van CIMICvzw heeft een educatieve bedoeling. Onze nieuwsbrief is geen tijdschrift en wil niet herhalen wat de lezer elders heeft kunnen vernemen. We trachten (mondiale) achtergrondinformatie, getuigenissen en ervaringen te delen, maar ook perspectief te bieden.
Wezenlijk is hoe we ons in de huidige noodzakelijke transitie mentaal, (inter)cultureel, creatief en mens-‘waardig’ durven confronteren met wat op ons afkomt. In dat verband nodigen we ook uit om samen te komen, samen te werken met andere organisaties en constructieve, zinvolle initiatieven te promoten.
In deze late septembernieuwsbrief brengen we ervaringen uit India, Pakistan, Zuid-Afrika, Lesotho, de Filipijnen, Brazilië, Syrië. We nodigen uit tot een bijeenkomst in boekhandel de Zondvloed, een tentoonstelling in House of Compassion en we kondigen al – samen met Spes – het decembercongres aan over Simone Weil in Leuven.
Verder laten we Marc Reynebeau en Bertolt Brecht aan het woord over ‘emigranten’ en refereren naar aanleiding van het overlijden van Gorbatsjov ook aan de Russische schrijver Michail Lermontov.
We besluiten met de scherpe en moedige blik van Paul Verhaeghe in zijn recensie over een sterk boek van Dominique Willaert.
De CIMIC-redactieploeg,
Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami
Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye
Lees verder (inhoud september 2022