Redactioneel 36

We willen in deze nieuwsbrief van oktober de aandacht vestigen op het nieuwe congres dat SPES samen met CIMICvzw organiseert op 3 december in Leuven. In de reeks ‘Heldere Bronnen’ komt nu Simone Weil aan de beurt. Als smaakmaker brengen we een artikel van Christine Gruwez, die een van de sprekers is, en op het congres zal vertellen wat Simone Weil voor haar betekent.

We nodigen ook uit voor een nieuwe ontmoeting in boekhandel de Zondvloed op 12 december. Naar aanleiding van het verschijnen van Herstel en vernietiging gaan we in gesprek met auteur Luc Vankrunkelsven over de toestand in Brazilië na de presidentsverkiezingen van 30 oktober. Dit wordt de laatste publicatie van de Nederlandse uitgever Hans (Dabar) Luyten die zelf ook aanwezig zal zijn.

Verder hebben we oog voor de klimaattop (COP27), die van 6 tot 18 november in Egypte zal plaatsvinden. Volgens Koen Stuyck zal die in het teken staan van de klimaatveranderingen in Afrika. Anna Van Malder schetst van binnenuit hoe complex de politiek en de levensomstandigheden in haar stad Freetown zijn en Jan Van Criekinge bericht over de ‘vergeten’ oorlogsgruwel in Ethiopië.

Naar aanleiding van al het huidige oorlogsgeweld gaan we nog eens te rade bij Dorothee Sölle. Haar onderscheid tussen ‘veiligheid’ en ‘vrede’ geeft te denken.

Vandaag is de wereld veel meer in de ban van de ‘veiligheid’ dan van de ‘vrede’. Toch citeert ze Gandhi die zegt dat er geen weg is naar de vrede, maar dat vrede de weg is. Het wordt bevestigd in het vervolgverhaal van Barbara Mertens over Irak en Syrië.

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


Lees verder (inhoud oktober 2022


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept