CIMIC-café@dezondvloed:
maandag 12 december 2022

CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.

Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met de auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café.

Kom naar Mechelen en breng je oud-klasgenoten mee voor een avond vol gebabbel, gepeins en ontmoeting. We verwachten je in het café van boekhandel de Zondvloed (O.-L.-V.-straat 70).

Op maandag 12 december vanaf 19 uur gaan we in gesprek met Luc Vankrunkelsven naar aanleiding van zijn nieuw boek over Brazilië.

Een aspect van de bedreigde Cerrado in de buurt van Barreiras in de staat Bahia (foto: Clauco Umbelino).
Een aspect van de bedreigde Cerrado in de buurt van Barreiras in de staat Bahia (foto: Clauco Umbelino).

Vernietiging en herstel. Wat betekent Brazilië voor Europa?

Voorjaar 2022 was Luc Vankrunkelsven voor de 25ste keer op tournee door Brazilië. Waar hij onder meer ontmoetingen had met sociale bewegingen en op universiteiten en hogescholen.

Oorspronkelijk werkte de auteur voor een vernieuwende vakbond van familiale, kleine boeren in de drie zuidelijke staten van het land. Later werd hem met aandrang gevraagd de Cerrado zichtbaar te maken.

Er is terecht aandacht voor het Amazonegebied, maar veel minder voor de immense savanne die de Cerrado is. De Amazone is tienduizend jaar oud, maar de Cerrado, twee miljoen km², is met vijfenveertig miljoen jaar één van de oudste ecosystemen ter wereld. De Amazone is voor 20 procent vernietigd, de Cerrado voor 54 procent.

Ecosystemen worden aangevallen, volkeren verjaagd, vermoord of vergiftigd. Dit alles vanwege een monocultuur van soja richting Europa en China. In Vlaanderen en Nederland woedt een heftig stikstofdebat, maar daarbij wordt vergeten dat het probleem voor een groot deel te maken heeft met de import van soja overzee.

Vernietiging is wereldwijd. De auteur gaat daarom ook uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen. Herstel!

Vernietiging en herstel. Wat betekent Brazilië voor Europa? is uitgegeven bij Dabar-Luyten in Heeswijk (NL), ISBN 978-90-6416-462-0. Het boek wordt die avond voorgesteld in boekhandel De Zondvloed.


Lees verder (inhoud oktober 2022


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline