Redactioneel 37

Deze CIMIC-nieuwsbrief van november vestigt nogmaals de aandacht op het bijzondere Simone Weil-congres op 3 december in Leuven én de geplande ontmoeting in ons CIMIC-café@deZondvloed op maandag 12 december in Mechelen.

Natuurlijk berichten we over de klimaattop COP27 in Egypte, waar lobbyisten voor fossiele brandstoffen vrije baan kregen.

Totaal onbekend is echter dat de grootste islamitische organisatie van Indonesië, de Nahdlatul Ulama (NU), in de rand van die andere top, de G20, een R20 organiseerde. ‘The Religion of Twenty’ (R 20) vond begin november ook plaats op Bali. Een groots opgezet, vrij pompeus, maar toch merkwaardig initiatief. The Jakarta Post publiceerde een verhelderend achtergrondartikel.

Verder volgt deze brief van Luc Vankrunkelsven op zijn reis door Brazilië, waarbij hij kritiek uit op de Europese hypocrisie, maar ook vaststelt dat ‘Laudato sí‘ een ecologische encycliek is die in Brazilië nazindert.

Barbara Mertens brengt het derde en laatste deel van haar verhaal over de herleving van de Syrisch-katholieke kloostergemeenschap Mar Mousa, die ook een gemeenschap stichtte in Italië.

Wat er in Oekraïne gebeurt, is zondermeer verschrikkelijk en we vragen ons af of er überhaupt nog wordt ingezet op een diplomatieke weg om de oorlog van Poetin en patriarch Kyrill een halt toe te roepen, of minstens te bespreken.

De benoeming van aartsbisschop Claudio Gugerotti tot prefect voor de Oosterse kerken blijkt nu toch in die richting te wijzen. We delen met de lezer een artikel van de Italiaanse journalist Andrea Gagliarducci, die uitzoekt wat er achter deze benoeming schuilgaat.

Onze nieuwsbrief tracht steeds conflicten of crises in een bredere – ook culturele – context te zien en achtergrondinformatie te bezorgen. Daarom zochten we uit wat de Krim-sonnetten van de Poolse nationale dichter Adam Mickiewicz (1798-1855) betekend hebben en stellen vast dat het lijden van de Krim een lange voorgeschiedenis heeft.

Tot slot recenseert Paul Verhaeghe het boek van Rüdiger Safranski, ‘Eenling zijn. Een filosofische uitdaging’. Hij ziet het verband met zijn eigen essay ‘Intieme Vreemden’. Rüdiger Safranski (1945) bespreekt hetzelfde onderwerp aan de hand van historische figuren die er elk op hun manier in hun tijdperk mee worstelden.

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


Lees verder (inhoud november 2022


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline