Vernietiging en herstel. Wat betekent Brazilië voor Europa?

Voorjaar 2022 was Luc Vankrunkelsven (1956) voor de 25ste keer op tournee door Brazilië. Waar hij onder meer ontmoetingen had met sociale bewegingen en op universiteiten en hogescholen.

Oorspronkelijk werkte de auteur voor een vernieuwende vakbond van familiale kleine boeren in de drie zuidelijke staten van het land. Later werd hem met aandrang gevraagd de Cerrado zichtbaar te maken. Er is terecht aandacht voor het Amazonegebied, maar veel minder voor de immense savanne die de Cerrado is.


De Amazone is tienduizend jaar oud, maar de Cerrado, twee miljoen km², is met vijfenveertig miljoen jaar één van de oudste ecosystemen ter wereld. De Amazone is voor 20 procent vernietigd, de Cerrado voor 45 procent.

Ecosystemen worden aangevallen, volkeren verjaagd, vermoord of vergiftigd. Dit alles vanwege een monocultuur richting Europa en China. In Vlaanderen en Nederland woedt een heftig stikstofdebat, maar daarbij wordt vergeten dat het probleem voor een groot deel te maken heeft met de import van soja overzee.

Vernietiging is wereldwijd. De auteur gaat daarom uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen. Herstel!

Luc Vankrunkelsven, Vernietiging en herstel – Wat betekent Brazilië voor Europa? uitgeverij Dabar-Luyten, Heeswijk (NL), 2022, 100 p.
ISBN 978-90-6416-462-0

Het boek verscheen op 12 december 2022 en is in Vlaanderen verkrijgbaar bij EPO, maar kan ook worden besteld bij de auteur tegen 12,50 euro (+ 3 euro portkosten): lucvankrunkelsven@scarlet.be

Tijdens het CIMIC-café@deZondvloed van maandag 12 december 2022 gingen de aanwezigen in gesprek met Luc Vankrunkelsven (foto: Pascal Blancquaert).
Een klein overzicht van de Braziliëboeken van Luc Vankrunkelsven in de Mechelse boekhandel De Zondvloed (foto: Pascal Blancquaert).
Veel belangstelling voor de voorstelling van het boek ‘Vernietiging en herstel’ tijdens het CIMIC-café@deZondvloed op maandag 12 december 2022 (foto: Lieve Adam).

Lees verder (inhoud november 2022


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept