Redactioneel 39
Dit is onze eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar.
Het jaar begon met het afscheid van een goede vriend, collega en oud-CIMIC-docent, Mark Fillet. Hij zette zich in de jaren tachtig als hoofdredacteur van het tijdschrift Wereldwijd op een unieke manier in om deze wereld ‘anders’ te bekijken en destijds reeds te kiezen voor sociale, politieke, economische en spirituele verandering. We brengen een hommage aan hem.
Met Oekraïne aan de einder ziet het nieuwe jaar er niet zo bemoedigend uit. Het wordt bijzonder moeilijk om achter de waarheid te komen. Het geweld escaleert. Het gangbare discours is dat de oorlog alleen met meer gesofisticeerde wapens kan worden gewonnen. Maar dat denken de tegenover elkaar staande kampen allebei. Het kan daardoor ook waanzin worden ten koste van een voorlopig niet gekend aantal slachtoffers.
Men vertelt ons dat Poetin geïsoleerd staat. Dat geldt wel voor de Europese landen, maar bijna anderhalf miljard Chinezen en bijna anderhalf miljard Indiërs lopen momenteel niet zo warm voor het Westen. Enkele West-Afrikaanse landen gooien de Franse militairen buiten en smeken Poetin: ‘Help ons in de strijd tegen de jihadisten!’ Zijn Wagner-troepen vragen niet liever dan het grondstofrijke continent ‘bij te staan’.
Een brede coalitie van meer dan dertig Belgische vredes- en sociale bewegingen organiseren tegen de complexe oorlog in Oekraïne op zondag 26 februari een nationale betoging in Brussel. CIMICvzw schaart zich achter deze bewegingen. We publiceren de platformtekst van ‘Europa voor Vrede en Solidariteit’ en onderschrijven de vijf eisen waarover een brede consensus bestaat.
Hoe dan ook, elke vorm van oorlog leidt ons af van datgene waarvoor we nu met z’n allen intens aan de slag moeten: het klimaat. Op 19 december werd in het Canadese Montréal een onverhoopt akkoord gesloten op de COP15 biodiversiteitstop. Daarmee kreeg een tumultueus jaar toch nog enigszins een zachte landing. Samen met een Europese wet die de import verbiedt van producten die voortkomen uit ontbossing zijn dat met voorsprong de lichtpunten van 2022. We staan erbij stil.
Dat kunst een antwoord kan zijn op gruwel en ellende tonen de Frans-Senegalese cineaste Alice Diop en de Iraanse Mahoor Mehdikhani. De langspeelfilm ‘Saint Omer’ is veel meer dan een rechtbankdrama over een kindermoord in Pas-de-Calais. Mahoor Mehdikhani’s song ‘Blood after Blood’, mede geïnspireerd door Stromae, toont op MBC Persia hoe de Iraanse diaspora vandaag kunst ziet als een middel van verzet. Kunst houdt ons wakker.
In het geteisterde Syrië zijn er ook tekenen van hoop. Hoopvol is bijvoorbeeld dat priester Jacques Mourad, zelf slachtoffer van IS en collega van de vermiste Paolo Dall’Oglio, tot aartsbisschop van Homs is benoemd. Hierover een gesprek met Barbara Mertens, die zich op dit ogenblik in Mar Moussa bevindt.
Ten slotte brengt Paul Verhaeghe met ‘De grote weigering’ van Marian Donner opnieuw Herbert Marcuse en zijn ‘eendimensionale mens’ in herinnering.
We willen jullie, onze lezers, nogmaals van harte bedanken voor de trouw en de morele steun die we mochten ervaren. Uiteraard waarderen we ook elke financiële gift. Daartoe wordt de kans geboden op onze website: https://cimic-npo.org/
De CIMIC-kernredactie,
Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Koen Stuyck
en andere redactiemedewerkers,
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami
Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye
Lees verder (inhoud januari 2023