Nederlandreis 9-11 juni: Etty Hillesum

CIMICvzw plant een begeleide reis naar Nederland van 9 tot 11 juni 2023. Het thema is Etty Hillesum in Deventer en Westerbork.

“’s Nachts, als ik daar zo lag op m’n brits, temidden van zachtjes snurkende, hardop dromende, stilletjes huilende en woelende vrouwen en meisjes, die overdag zo dikwijls zeiden: ‘we willen niet denken’, ‘we willen niet voelen, anders worden we gek’, dan was ik soms van een eindeloze vertedering en lag wakker en liet de gebeurtenissen, die veel te vele indrukken van een veel te lange dag, langs me passeren en dacht: ‘laat mij dan het denkende hart van deze barak mogen zijn’. Ik wil het weer zijn. Ik zou het denkende hart van een heel concentratiekamp willen zijn.”

Aan het woord is Etty Hillesum in haar ‘Nagelaten Geschriften (1941-1943)’. Ze schrijft dit op 3 oktober 1942 en is dan 28 jaar. Het kamp waarover het gaat is Westerbork in het Nederlandse Drenthe.

Etty Hillesum (1914-1943)
Etty Hillesum (1914-1943)

CIMICvzw organiseert van 9 tot/met 11 juni een reis naar Westerbork omdat de wereld van Etty Hillesum pas goed binnendringt als je op die weidse vlakte staat, waar 107.000 Joodse mensen hun deportatie naar Auschwitz moesten afwachten.

Het voormalige Kamp Westerbork (Drenthe) vanwaar 107.000 Joodse mensen naar Auschwitz werden gedeporteerd (foto: Lieve Adam).
Het voormalige Kamp Westerbork (Drenthe) vanwaar 107.000 Joodse mensen naar Auschwitz werden gedeporteerd (foto: Lieve Adam).

Programma van de reis

  • Vrijdag 9 juni

VM: ontmoeting met Piet van Veldhuizen, predikant in de Hervormde Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht voor ‘Wijkgemeente De Ark’. Hij is de vertaler en uitgever van het boek ‘God 9.0’

NM: Rit naar Deventer – introductie in het leven van Etty Hillesum

Avondmaal in centrum van Deventer

  • Zaterdag 10 juni

VM + NM: Begeleid bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Avondmaal in hotel

  • Zondag 11 juni

VM: Joodse wandeling door Deventer en bezoek aan het Etty Hillesum-centrum

Middagmaal en afronding

Uiterlijk om 15u: vertrek naar België

Praktisch:

– Aan de reis gaat een voorbereidende bijeenkomst vooraf op vrijdag 19 mei (16-18u). Die vindt plaats in het Belgradehuis, Belgradestraat 80, 2800 Mechelen.

Vervoer: We rijden met eigen wagens. Binnen de groep deelnemers organiseren we een carpool. Ieder deelt in de kosten voor benzine (reken op 25 tot 30 euro per persoon).

Logement: We logeren in een degelijk hotel in Deventer op basis van tweepersoonskamers. Wilt u liever een individuele kamer? Dat kan tegen een meerprijs van 100 euro.

Kostprijs: 220 euro – In deze prijs zijn verblijf, ontbijt, activiteiten en gidsen inbegrepen. De overige maaltijden gebruiken we naar eigen keuze.

Inschrijven kan via onze website: https://cimic-npo.org/product/etty-hillesum-reis-van-9-tot-11-juni/

Doe dit best zo snel mogelijk. Er zijn 14 beschikbare plaatsen. Als er voor eind april onvoldoende deelnemers aangemeld zijn, heeft CIMICvzw het recht om de reis alsnog te annuleren. U krijgt dan het volledige bedrag terugbetaald.

– Als u meer informatie wenst, kan u contact opnemen met Marc Colpaert via colpaertm@gmail.com en met Lieve Adam via lieve.adam2@gmail.com

Een bezoek aan het voormalige Kamp Westerbork (Drenthe) (foto: Lieve Adam).
Een bezoek aan het voormalige Kamp Westerbork (Drenthe) (foto: Lieve Adam).

Lees verder (inhoud febuari 2023)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept