Afrika Filmfestival, Leuven, 21 april – 6 mei 2023

Als posterbeeld koos het Afrika Filmfestival dit jaar voor de beloftevolle acteur en regisseur Welket Bungué uit Guinee-Bissau, die zich in internationale producties (waaronder ook een Belgische: Aller/Retour) laat opmerken. Welket werd geboren in 1988 in Xitole, Guinee-Bissau, en woont en werkt momenteel in Berlijn. Zijn moeder was lerares en zijn vader, Paulo T. Bungué, een bosbouwkundig ingenieur en auteur van Cabaro Djito Tem, een gedichtenbundel uit 1996.

Op basis van deze bundel maakte Welket twee films, waaronder Mudança, over een man die met het koloniale Portugese leger tegen de onafhankelijkheidsstrijders vocht.

Welket werd vooral bekend met zijn rol in de drie uur durende Berlin Alexanderplatz uit 2020 van Burhan Qurbani. In 2022 was hij ook te zien in David Cronenbergs Crimes of the Future (2022). Deze film is het resultaat van 15 jaar acteerwerk in Brazilië, Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika.

In oktober 2022 was hij jurylid op het Filmfest Gent en in december ging Aller/Retour van Dorotheevan de Berghe in première op het Filmfestival van Oostende. Welket speelt hier naast Ruth Beeckmans de hoofdrol. In deze editie is Welkets talent te zien in de films Aller/Retour (1/05) en Night’s Substance (25/04).

Afrika Filmfestival nodigt u van harte uit voor de openingsfilmLe Bleu du Caftan’ op vrijdag 21 april 2023 om 20 uur in de Kinepolis, Leuven

Le Bleu du Caftan van Maryam Touzani, Tunesië, 2021, 118 min. Cast: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui. Gesproken: Arabisch. Ondertiteld: Nederlands, Frans.

Trailer ‘Le Blue du Caftan’: https://www.youtube.com/watch?v=CGkPbNkIFWQ

Marokko. Halim runt samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel. Zijn authentiek handwerk levert schitterende kaftans op. Ondanks hun liefdevolle relatie draagt het echtpaar hun hele huwelijk lang een geheim mee. Door Mina’s ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die van Halim het vak wil leren, wankelt het broze evenwicht binnen hun huwelijk.

Maryam Touzani (bekend van de film ‘Adam’) toont met deze nieuwe langspeelfilm dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en Lubna Azabal zorgen, samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film.

De film werd wereldwijd gelauwerd: van Cannes tot Oostende tot recentelijk op het Panafrikaanse filmfestival Fespaco in Ouagadougou (Burkina Faso).

Tickets voor de openingsfilm bestellen via: https://pierrot.io/afrika-filmfestival/le-bleu-du-caftan-21-april-20u00-kinepolis-leuven

Meer info en volledig programma 2023: www.afrikafilmfestival.be


Lees verder (inhoud maart 2023)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline