Weekend over Thomas Merton
5 -7 mei 2023, Averbode

CIMICvzw organiseert samen met de ‘Vrienden van Thomas Merton’ een weekend in Averbode van 5 tot 7 mei 2023.

‘De Vrienden van Thomas Merton’ vormen een grote groep Vlamingen en Nederlanders die zich laten inspireren door de Frans-Amerikaanse theoloog, dichter, auteur, sociaal activist en trappist Thomas Merton (1915-1968).

Als voorstander van de oecumene trad hij in dialoog met vooraanstaande vertegenwoordigers van andere religies. Thomas Merton is ook een belangrijke hedendaagse mysticus.

‘De Vrienden’ hebben niet alleen een interessant tijdschrift (contact: jan.glorieux@sknyet.be ), ze gaven ook tal van boeken uit van Thomas Merton.

Het weekend wil dieper ingaan op het laatste boek dat Willy Eurlings vertaalde: ‘Vrede in het na-christelijk tijdperk’.

Het merkwaardige boek mocht tijdens het leven van Merton niet worden uitgegeven wegens een verbod van zijn orde. Willy Eurlings en Jan Glorieux zullen het weekend mee begeleiden.

Voor een interview met Willy Eurlings: zie artikel op Kerknet.be: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/vrede-het-na-christelijk-tijdperk-thomas-merton-boek

Merton-weekend 5 tot 7 mei 2023, Averbode

Oorlog en vrede

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, in een tijd waarin een kernoorlog waarschijnlijk leek (denk aan de Cuba-crisis van 1962) vroeg Merton zich af hoe je op een echt christelijke manier kan kijken naar oorlog en vrede.

In het weekend zoeken we naar antwoorden geïnspireerd door zijn gedachtegoed.

Doel en opzet

Als voorstander van de oecumene trad Thomas Merton in dialoog met vooraanstaande vertegenwoordigers van andere religies. Hij is ook een belangrijke hedendaagse mysticus en wordt wel eens de belangrijkste monnik van de 20ste eeuw genoemd. Hij schreef over contemplatie, maar ook over sociale kwesties, zoals racisme en kernwapens.

Het weekend wil dieper ingaan op het laatste boek, geschreven in 1962, dat Willy Eurlings onlangs vertaalde: Vrede in het na-christelijk tijdperk.

Gezien de oorlog in Oekraïne verschijnt deze vertaling op het juiste moment, al is de vraag ‘Wat moet de houding van een christen zijn in verband met oorlog?’ van alle tijden. Het merkaardige boek mocht tijdens het leven van Merton niet worden uitgegeven wegens een verbod van zijn orde.

‘De rechtvaardige oorlog’?

Merton analyseert het begrip ‘rechtvaardige oorlog’ van Augustinus, dat tot op vandaag de kern vormt van het spreken over oorlog en vrede door christenen. Hij komt tot vier criteria waaraan moet zijn voldaan:

– louter defensief;

– onderhandelen moet onmogelijk geworden zijn;

– proportioneel: niet meer ellende veroorzaken dan er zonder oorlog geweest zou zijn;

– geweld moet controleerbaar blijven.

Vervolgens toont hij met voorbeelden aan dat oorlog een eigen dynamiek krijgt als die eenmaal begonnen is. Oorlog kan bij aanvang wel een rechtvaardige respons zijn, maar wat gebeurt er daarna?

Programma:

  • Vrijdagavond: start met avondmaal en kennismaking
  • Zaterdagvoormiddag: Willy Eurlings stelt Thomas Merton voor in de context van de jaren 1940 tot 1960
  • Zaterdagnamiddag: we gaan dieper in op het merkwaardige boek ‘Vrede in een na-christelijk tijdperk’
  • Zondagvoormiddag: verwerking onder elkaar.

Wie wil, kan de diensten van de abdij mee volgen.

Praktisch:

Aankomst tussen 18 en 19 uur in het bezinningscentrum van de abdij. Ingang via Hersteltsebaan 2. Daar kunt u aanbellen en parkeren in de abdij. Met openbaar vervoer is de abdij te bereiken vanaf het station van Zichem (spoorlijn Aarschot-Diest: https://www.belgiantrain.be/nl ) en dan nog 4km te voet. Of organiseer een carpool.

Het weekend duurt tot na het middagmaal op zondag.

Deelname in de kosten: 200 euro, overschrijven op rekening van CIMICvzw via de website https://cimic-npo.org/product/weekend-over-thomas-merton-5-7-mei-2023-averbode-4/

Wie door omstandigheden niet het hele weekend kan volgen, kan aansluiten op de volgende instapmomenten:

  • zaterdagochtend (zonder ontbijt) tot en met middagmaal zondag: 136 euro;
  • zaterdag (na het ontbijt) starten en eindigen om 17.30u. Inclusief lunch: 60 euro.

Wie interesse heeft, kan tijdens het weekend het boek over ‘Vrede in een na-christelijk tijdperk’ en andere interessante boeken van Merton kopen.


Lees verder (inhoud maart 2023)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept