Marcelo Barros: ‘Twaalf psalmen ter bemoediging’

Marcelo Barros (1944) is een Braziliaanse benedictijn, exegeet en bevrijdingstheoloog. Van hem verscheen onlangs een merkwaardig boek: honderd psalmen hertaald naar het Portugees met bij elke psalm een bezinning over de huidige sociaal-economische context van Brazilië.

Het bijzondere is dat Barros eerst bij elk psalm een sociaal-politieke analyse maakt om ook in deze tijd te kunnen bidden.

Vervolgens wat exegetische tips. Dan een hertaling van de psalm, gemaakt en besproken in de Braziliaanse basisgemeenschappen.

Elke psalm eindigt met een macro-oecumenisch gebed: inheemse volkeren, candomblé, hindoe, boeddhistisch, joods-christelijke traditie.

Uitgeverij Dabar-Luyten gaf twaalf van deze psalmen uit in een handig boekje met als titel ‘Twaalf psalmen ter bemoediging’.

Het boek is te verkrijgen bij Luc Vankrunkelsven: lucvankrunkelsven@scarlet.be tegen 10 euro (en eventueel 4 euro verzendkosten).

Marcelo Barros, Twaalf psalmen ter bemoediging, uitgeverij Dabar-Luyten, Heeswijk (NL), 2023, ISBN 978-90-6416-463-7.


Lees verder (inhoud maart 2023)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline