Afrika Filmfestival: ‘Atlantique’
26 mei 2023 in Vorst

Afrika Filmfestival en 11.11.11-groep Schaarbeek nodigen u van harte uit op de voorstelling van de film ‘Atlantique’ op vrijdag 26 mei 2023 om 20 uur in CG Ten Weyngaert in Vorst.

ATLANTIQUE van Mati Diop

De Frans-Senegalese regisseur Mati Diop (Parijs, 1982) verkent in haar speelfilmdebuut uit 2019 een feministische kijk op het verhaal van de Afrikaanse migranten. Verteld door de ogen van een jonge vrouw (Ada / rol door Mama Bineta Sané) die in Dakar woont, onderzoekt ‘Atlantique‘ de benarde situatie van vrouwen die worden achtergelaten door jonge mannen die hun leven riskeren door met bootjes op zoek te gaan naar werk in het buitenland.

Tot grote vreugde van haar ouders is Ada verloofd met een rijke man, hoewel ze verliefd is op Souleiman (rol door Ibrahima Traoré). Maar wanneer hij met een groepje jongens per boot naar Spanje verdwijnt, vraagt Ada zich af of ze hem ooit nog zal terugzien. Wanneer er op de avond van haar huwelijk een brand uitbreekt, zweert een vriendin dat ze Souleiman in de schaduwen heeft gezien.

Atlantique‘ neemt in de tweede helft een bovennatuurlijke wending. Het wordt steeds duidelijker dat de geesten van de verdronken jonge mannen de lichamen van de meisjes bewonen.

In interviews heeft Diop gezegd dat ze zich liet inspireren door de djinns uit de islamitische cultuur, bovennatuurlijke geesten die menselijke vormen kunnen aannemen. Zij communiceren met geliefden en straffen degenen die hen onrecht hebben aangedaan.

Atlantique‘ heeft ook een Brussels kantje: Mati Diop heeft haar eerste langspeelfilm in een studio in Sint-Gillis gemixt.

Op het filmfestival van Cannes 2019 won de film de Grand Prix. ‘Atlantique‘ werd door de jury geroemd zowel als “het verhaal van een Afrikaanse adolescentie, als een historische film, een spookverhaal en een politieke fabel”. Anders dan veel films over het thema migratie, focust ‘Atlantique‘ op de gevolgen voor wie achterblijft.

regisseur: Mati Diop

scenario: Mati Diop en Olivier Demangel

fotografie: Claire Mathon

montage: Aël Dallier-Vega

muziek: Fatima Al Qadri

cast: Mama Bineta Sane, Amadou Mbow, Ibrahima Traoré, Fatou Sougou, Aminata Kane

Mati Diop stelt op 16 mei 2019 haar eerste langspeelfilm ‘Atlantique’ voor op het filmfestival van Cannes (foto: Festival de Cannes).
Mati Diop stelt op 16 mei 2019 haar eerste langspeelfilm ‘Atlantique’ voor op het filmfestival van Cannes (foto: Festival de Cannes).

productie: Les Films du Bal, Cinekap, Frakas Productions (Senegal, Frankrijk, België, 2019)

talen: Wolof en Frans ; Franse en Nederlandse ondertiteling op DVD

distributie: Bevrijdingsfilms, Leuven

lengte: 105 min.

in Belgische bioscopen vanaf 4 december 2019 en eerder al op het programma van het Afrika Filmfestival Leuven.

Gemeenschapscentrum Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54 (Rue des Alliés), 1190 Vorst  –  02 340 95 80

Toegang: 5 euro

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: vanaf het Zuidstation tram 82 richting Vorst / Drogenbos, tot halte ‘Kastanjes’

Meer info en volledig programma Afrika Filmfestival 2023: www.afrikafilmfestival.be


Lees verder (inhoud april 2023)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept