Redactioneel 45

‘Kiest de wereld voor oorlog of vrede?’ bloklettert MO*magazine deze maand. ‘Wil er nog iemand over vrede praten?’, vraagt Tine Danckaers zich af en ze legt het voor aan bekende Vlaamse vredesbewegingen.

Een man die in elk geval niets anders heeft gedaan, was Luc Vankrunkelsven, onze collega CIMIC-medewerker, stichter van Wervel (Werkgroep rechtvaardige en verantwoorde landbouw) en vriend, die op 15 september in Chapecó, in het diepe zuiden van Brazilië aan ALS bezweek. We verliezen een trouwe inspirator en bevlogen schrijver en we zullen hem sterk missen. Aan hem geven we alle aandacht in deze septemberbrief.

Hij overleed in een uitermate woelige zomer waarbij gebeurde waarvoor hij voortdurend had gewaarschuwd. We waren getuige van bosbranden, overstromingen, natuurrampen aller aard met bijzonder desastreuze gevolgen zoals in Marokko en Libië.

Voormalig verantwoordelijke van Rode Kruis-Vlaanderen en oud-directeur van Consortium 12-12, Axel Vande veegaete, licht deze rampen toe en komt er over spreken tijdens het CIMIC-café@deZondvloed op maandag 9 oktober.

Luc was een monnik-activist en wij zouden hem oneer aandoen als we zijn gigantisch werk niet op onze bescheiden manier zouden verderzetten. Wie voor vrede kiest, kiest zoals Luc ook voor geweldloos verzet. Grote figuren zoals Mahatma Gandhi, dom Helder Câmara, Leonardo Boff en zovele Braziliaanse voortrekkers waren zijn voorbeelden, maar ook mensen zoals priester-politicus Herman Verbeek en monnik Thomas Merton, wiens gedachtegoed we nog samen hadden besproken tijdens een weekend in Averbode.

Thich Nhat Hanh was nog zo iemand. Over deze vredestichter wordt op 2 december ‘een dag in aandacht’ georganiseerd. CIMICvzw schaart zich achter dit mooie (vredes)initiatief van SPES.

“Geweldloosheid”, schrijft Merton, “moet voor alles gericht zijn op de omvorming van de huidige toestand van de wereld en moet daarom vrij zijn van alle verborgen, onbewuste instemming met een onrechtvaardig misbruik van macht”.

Ook in de huidige succesfilm ‘Oppenheimer’ wordt die vraag naar de zin van oorlog en vrede en de uitwassen van macht plots weer gesteld. Maar reeds in 1987 belichtte wetenschapper Max Wildiers in zijn boek ‘Afscheid van Los Alamos, notities uit het nucleair tijdvak’ de gewetensproblematiek van Oppenheimer en waarschuwde voor verdere escalatie. Die dreiging is er nu opnieuw. Daarom halen we Wildiers uit het archief.

Onvoorstelbaar misbruik van macht. Daarover is de laatste weken en maanden nogal wat te doen geweest. Voorbeelden te over. Zowel in Afrika, Azië, Latijns-Amerika als in Europa. Maar ook dicht bij huis, in ‘Godvergeten’ Vlaanderen.

Luc Vankrunkelsven schuwde het publieke domein niet en bracht er zijn kritische stem uit, maar nooit zonder ruimte te laten voor hoop. Hij was boos, maar niet moedeloos. Net wat ook Paul Verhaeghe voorstaat in zijn recensie over de ‘Apocalypsofie’ van Lisa Doeland.


Voor de CIMIC-kernredactie,
Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Pascal Blancquaert
Koen Stuyck


Lees verder (inhoud september 2023)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept