CIMIC-café@deZondvloed:
maandag 9 oktober 2023

CIMICvzw gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.

Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met de auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café.

Kom naar Mechelen voor een avond vol gebabbel, gepeins en ontmoeting. We verwachten je om 19 uur in het café van boekhandel de Zondvloed (O.-L.-V.-straat 70).

Op maandag 9 oktober 2023 nodigen we Axel Vande veegaete (67) uit om met de aanwezigen in gesprek te gaan over de complexiteit van de hulpverlening bij grote natuurrampen. Recent werden we geconfronteerd met een zware aardbevingsramp in het Atlasgebergte in Marokko en met een gigantische overstroming in de Oost-Libische stad Derna.

Axel Vande veegaete heeft bijna 40 jaar in de humanitaire sector gewerkt. Hij is in Afrika geconfronteerd geweest met vele noodsituaties, o.a. in Angola, Eritrea, Rwanda, Somalië en Soedan. Nadien startte hij bij het Rode Kruis de internationale werking op en verbleef hij in Genève op de hoofdzetel voor fondsenwerving en lobbying. Daarna werd hij verantwoordelijk voor het Rode Kruis-Vlaanderen. Later werd hij wetenschappelijk coördinator humanitaire diensten om het Rode Kruis-Vlaanderen ‘evidence based’ te onderbouwen en wetenschappelijk onderzoek op te zetten. Hij eindigde zijn loopbaan als directeur van het Consortium 12-12.

De zware aardbeving die Marokko trof op 8 september 2023 maakte vooral veel slachtoffers in afgelegen dorpen in het Atlasgebergte.
De zware aardbeving die Marokko trof op 8 september 2023 maakte vooral veel slachtoffers in afgelegen dorpen in het Atlasgebergte.

Er is zeker voldoende stof om met Alex in discussie te gaan over bijvoorbeeld de politieke keuzes die landen die getroffen worden door een natuurramp maken om bepaalde landen toe te laten voor hulpverlening en andere niet. Maar wat met de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de hulporganisaties uit die landen?

  • Is er een alternatief voor de huidige internationale coördinatiesystemen?
  • Wat kan er gebeuren om bij grote rampen het aantal hulporganisaties te beperken (zodat ze zelf geen ramp binnen de ramp veroorzaken)?
  • Waarom wordt er zo weinig geïnvesteerd in rampenpreventie en paraatheid (zeker nu met de klimaatsverandering)?
Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de overstroming in de stad Derna in het oosten van Libië blijft oplopen.
Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de overstroming in de stad Derna in het oosten van Libië blijft oplopen.

De datum voor het volgende Zondvloedgesprek in 2023:

– maandag 11 december


Lees verder (inhoud september 2023)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline