Ontmoet Jacques Mourad in Gent op zaterdag 2 december

Jacques Mourad, een gegijzelde monnik

In 2015 werd priester Jacques Mourad van de gemeenschap van Deir Mar Moussa in Syrië door jihadisten ontvoerd. Hij zat vier maanden gevangen, net zoals 125 van zijn parochianen. Op zaterdag 2 december komt hij naar Gent.

Abouna Jacques vertelt zijn indrukwekkende verhaal: gruwel, verlatenheid, honger, folteringen, fysiek en meer nog psychisch geweld. Het getuigenis is prangend. Jacques is eerlijk, bekent zijn angsten, zijn innerlijke leegte, maar ook de kracht van het Jezusgebed, de herontdekking van de rozenkrans, langzaam samen gebeden met zijn medegevangene.

Het vroegchristelijke klooster van Mar Elian, waarvoor Jacques Mourad verantwoordelijk was, werd zwaar toegetakeld. Zoals een herder zijn kudde niet in de steek laat, is hij begonnen het terug op te bouwen en het leven in Qaryatayn weer mogelijk te maken voor zijn parochianen.

Abouna Jacques gelooft rotsvast dat de verrijzenis van Mar Elian en Qaryatayn even diepgaand en krachtig zal zijn als het lijden dat hij en zijn parochianen de afgelopen jaren moesten verduren.

In januari 2023 koos de Syrisch-katholieke kerk Jacques Mourad als nieuwe aartsbisschop van Homs. De keuze voor deze monnik is een teken van geloof in een gedeelde toekomst voor christenen en moslims in Syrië.

Op zaterdag 2 december komt Jacques Mourad naar Gent. Hij gaat er in gesprek met Barbara Mertens (TAU) en imam Khalid Benhaddou.

Auditorium André Devreker, Campus Tweekerken, Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent.  Start: 19 uur – einde voorzien rond 21.30 uur.

Toegang is gratis. Inschrijven via mail: contact@kerknet.be

Auteurs: Jacques Mourad met medewerking van Amaury Guillem

Vertaling: Barbara Mertens

Uitgeverij Halewijn, Antwerpen, 2023, paperback, 208 p., verschijnt op 01/12/2023.

Graag maken we onze lezers attent op het interview met mgr. Jacques Mourad dat Lieve Wouters van Kerknet.be heeft afgenomen naar aanleiding van zijn bezoek: “Meer broederlijkheid is het enige antwoord” https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/jacques-mourad-meer-broederlijkheid-enige-antwoord

Jacques Mourad met links Nouhad, een vrijwilligster in het klooster van Mar Moussa in Syrië (foto: © Barbara Mertens).
Jacques Mourad met links Nouhad, een vrijwilligster in het klooster van Mar Moussa in Syrië (foto: © Barbara Mertens).

Zie ook de driedelige artikelenreeks van Barbara Mertens over de kloostergemeenschap van Mar Mousa die we vorig najaar publiceerden in de CIMIC-Nieuwsbrief:


Lees verder (inhoud november 2023)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept