Een boek voor jou, in zeven talen

Recent verscheen een nieuwe editie van de bloemlezing Een boek voor jou. Deze keer in zeven verschillende talen: Arabisch, Farsi, Turks, Tigrinya, Koerdisch (Kermandji), Somalisch en Nederlands. De bloemlezing bestaat uit verhalen, gedichten en tekeningen van bekende Nederlandse kinderboekenmakers. Van Annie M.G. Schmidt tot Toon Tellegen, Jacques Vriens tot Bette Westera en Charlotte Dematons tot Thé Tjong-Khing. Allerlei bekende kinderboekfiguren, zoals Jip en Janneke, Kikker, Dolfje Weerwolfje, Boer Boris en de Gorgels, krijgen een plek in het boek.

Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Querido en is bedoeld als welkomstgeschenk voor kinderen in asielzoekerscentra (‘azc’s’ in het jargon).

Vanwege de grote vraag naar boeken in bovenstaande talen, komt er ook een handelseditie en een beperkte oplage in het Nederlands voor nieuwkomerskinderen en mensen die met deze doelgroep werken. Het gaat om een boek per taal, er zijn dus zeven verschillende edities.

Achtergrond

Op initiatief van Marit Törnqvist werd in 2017 Een boek voor jou verspreid in asielzoekerscentra in heel Nederland. Deze bundel werd speciaal samengesteld voor vluchtelingenkinderen tussen 4 en 12 jaar en vertaald in het Arabisch. Het boek werd cadeau gedaan aan alle Arabischsprekende kinderen die toen als vluchteling in Nederland waren aangekomen.

Het doel was de kinderen welkom te heten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun eigen taal. Zo konden ze al snel na aankomst kennismaken met het land en de cultuur waarin ze terecht waren gekomen. Een boek voor jou, een eigen boek voor verhalen in de moedertaal, om zelf te lezen, voor te lezen en samen van te genieten, maakte een wezenlijk verschil tijdens een lang verblijf in het azc.

Een boek voor jou, in zeven talen

De nieuwe editie van Een boek voor jou is een initiatief van Marit Törnqvist in nauwe samenwerking met Marloes Robijn, Em. Querido’s Uitgeverij, het Nederlands Letterenfonds, IBBY-Nederland en het COA.

De Arabische vertaling werd verzorgd door CIMIC-vriend Hazim Kamaledin.


Lees verder (inhoud januari 2024)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept