Verzetsvrouwen in de Russische gevangenis

Vanaf zaterdag 2 maart zal de tentoonstelling ‘Verzetsvrouwen in de Russische gevangenis’ te zien zijn in de Brusselse Begijnhofkerk, georganiseerd door House of Compassion en Pax Christi.

De tentoonstelling is twee maand lang gratis te bezoeken (van dinsdag tot vrijdag van 11 tot 14 uur en op zondag van 14 tot 17 uur). Je kan ook ter plaatse een kaartje schrijven om elk van deze vrouwen persoonlijk een hart onder de riem te steken.

De portretten van deze verzetsvrouwen zijn gemaakt in samenwerking met de Russische vrouwenbeweging De Zachte Kracht (Mjagkaja Sila) die tegen de oorlog is, maar vooral ijvert voor een ander soort Rusland. Ze willen een Rusland gestoeld op wederzijds respect, menselijke relaties en verbondenheid.

Acht van haar leden zitten momenteel in de gevangenis. Lees hier een interview met Svetlana Utkina, één van de oprichters van De Zachte Kracht.

De tentoonstelling zet 15 vrouwen in de kijker die om uiteenlopende redenen werden gearresteerd en in verschillende Russische gevangenissen worden vastgehouden. Sommigen zijn ondertussen bekend bij het brede publiek, zoals Aleksandra Skotchilenko, de kunstenares die prijskaartjes in winkels in Sint-Petersburg verving door anti-oorlogsboodschappen.

Anderen krijgen nauwelijks aandacht, omdat ze geen netwerk rond zich hebben.

Je krijgt de mogelijkheid om Svetlana Utkina op woensdagavond 20 maart zelf te ontmoeten. Zij zal dan spreken over De Zachte Kracht en de situatie van vrouwen in Rusland.

Expo Svetlana Utkina Verzetsvrouwen in de Russische gevangenis

In gesprek over verzetsvrouwen in Russische gevangenissen

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag stellen we, in samenwerking met Pax Christi een ontmoeting voor met twee vrouwen die getuigen over verzetsvrouwen in Russische gevangenissen.

Svetlana Utkina is een van de mede-oprichtsters van ‘De Zachte Kracht’ (The Gentle Force), een brede, verbindende beweging die ijvert tegen de oorlog, maar vooral voor een ander Rusland.

Ook Nadjezjda Skotchilenko komt getuigen. Haar dochter Aleksandra verving vijf prijsetiketjes door informatie over de oorlog en kreeg hiervoor zes jaar effectieve gevangenisstraf.

We voorzien simultaanvertaling naar NL/FR. Je kan inschrijven via deze link: www.houseofcompassion.be/inschrijving

Startdatum expo: zaterdag 2 maart 2024 om 10 uur. Einddatum: dinsdag 30 april 2024 om 17 uur.

Adres: House of Compassion, Begijnhofplein, 1000 Brussel

https://paxchristi.be/agenda/expo-verzetsvrouwen-de-russische-gevangenis-femmes-de-la-resistance-en-prisons-russes


Lees verder (inhoud februari 2024)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline