Afrika Filmfestival in Leuven van 19 tot 30 april 2024 

Het Afrika Filmfestival biedt een platform aan onderbelichte, maar getalenteerde stemmen uit het Afrikaanse en Belgische filmlandschap. Al 29 jaar lang richt het festival de schijnwerpers op prikkelende en kwalitatieve Afrikaanse auteursfilms. Het festival werd in 1996 uit de grond gestampt vanuit een behoefte om onafhankelijke, kwalitatieve Afrikaanse auteursfilms te tonen aan een breed publiek. Het filmfestival wil dus niet alleen het creatieve werk van Afrikaanse filmmakers beter leren kennen, maar ook barrières en stereotypen doorbreken.

Afrika Filmfestival nodigt u van harte uit voor de openingsfilm: ‘Mami Wata’ van C. J Obasi (Nigeria, 2023, 107 min.) op vrijdag 19 april 2024 om 20 uur in Cinema ZED, Vesalius Aula, Leuven

affiche openingsfilm Mami Wata

In Iyi, een kustdorp in Nigeria, wordt Mama Efe geëerd als bemiddelaar tussen de lokale bevolking en een West-Afrikaanse watergodin, Mami Wata. Wanneer steeds meer kinderen op onverklaarbare wijze overlijden, wordt het contact van Mama Efe met de mysterieuze zeegodin steeds meer in vraag gesteld. Een opstand dreigt wanneer de mysterieuze Jasper aanspoelt en misbruik maakt van deze onrust. De twee dochters van Mama Efe voelen zich genoodzaakt de harmonie in het dorp te herstellen om hun gemeenschap samen te houden.

Klik hier voor een voorproefje van de film: https://www.youtube.com/watch?v=2Tktsd2-dKA

Om het festival af te sluiten, verwelkomen we u graag op de slotfilm ‘Mambar Pierrette’ van Rosine Mbakam (Kameroen/België, 2023, 93 min.) op dinsdag 30 april 2024 om 20 uur in Cinema ZED, Vesalius Aula, Leuven

affiche Slotfilm Mambar Pierrette

Het begin van het nieuwe schooljaar in Douala zorgt voor grote drukte in het naaiatelier van Mambar Pierrette. In een arme volkswijk van de Kameroense stad Douala naait ze dagen aan een stuk schooluniformen. Te pas en te onpas komen vrienden en buren aanwaaien die een luisterend oor nodig hebben voor hun problemen, dit terwijl haar eigen zorgen zich steeds meer opstapelen. Wat als de ware filmheldin niet Wonder Woman was, maar een naaister uit het Kameroense Douala die ondanks de dagelijkse tegenslagen nooit opgeeft? Dit realistische portret laat de toeschouwer de noodgedwongen veerkracht zien van een jonge moeder in haar dagelijkse strijd om te overleven.

Klik hier voor een voorproefje van de film: https://www.youtube.com/watch?v=V2NkGVxgN4A

Na de film is iedereen welkom op de slotreceptie van de 29ste editie van het Afrika Filmfestival!

Support African Voices

Begin oktober 2023 kreeg het Afrika Filmfestival echter te horen dat de grootste subsidieverlener, het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds), de structurele subsidies niet toekent voor de komende drie jaar. Dit betekent niet alleen een grote financiële tegenslag, maar ook een bedreiging voor het voortbestaan van het festival op lange termijn.

Aan de hand van conferenties, panelgesprekken en workshops wil het festival graag in dialoog treden met het brede sociaal-culturele landschap van vandaag. Wij vinden het als festival essentieel om op deze manier een genuanceerd weerwoord te kunnen bieden aan de stereotype westerse beeldvorming en de westerse filmindustrie.

Door de crowdfunding-campagne ‘Support African Voices’ te steunen, kan jij het voortbestaan van het AFF mee verzekeren!

https://growfunding.be/nl/projects/aff

Meer info en volledige programma voor 2024: www.afrikafilmfestival.be

affiche Leuven Filmfestival 2024

Lees verder (inhoud maart 2024)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline