Boekvoorstelling ‘Niemandsland’ door Willem Staes, Schaarbeek, 22 mei 2024

In ‘Niemandsland‘ trekt Midden-Oostenkenner Willem Staes dwars door Syrië, Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Tijdens 9 reizen tussen augustus 2021 en maart 2023 stelt hij er met eigen ogen vast hoe Syrische vluchtelingen zich in de meest uitzichtloze situatie bevinden sinds de Syrische revolutie in 2011.

Ze zitten gevangen in een onzichtbaar ‘niemandsland’, tussen hamer en aambeeld: een land waarnaar ze niet terug kunnen keren, buurlanden die hen niet langer willen opvangen, en Europese landen die hen op steeds gewelddadigere wijze de toegang ontzeggen.

Hun situatie werd bovendien nog verergerd door de aardbevingen van 6 februari 2023, die een spoor van dood en vernieling door de regio trokken.

Een ongemakkelijke waarheid dringt zich daarbij op: het Europese ‘model’ van opvang in de regio kraakt en schuurt in zijn voegen. Het is steeds meer een luchtkasteel, een fata morgana dat sommigen hopen te zien, maar dat in de realiteit niet bestaat.

Het totale gebrek aan oplossingen voor Syrische vluchtelingen zaaide ondertussen de kiemen voor een nieuwe vluchtelingencrisis, waarbij grote aantallen Syriërs opnieuw Europa proberen te bereiken.

Willem Staes (°1990) werkt als expert Midden-Oosten bij 11.11.11, de koepel voor internationale solidariteit. Hij reist geregeld naar Libanon, Turkije, Syrië, Jordanië en Palestina. Voordien woonde en werkte Staes in Palestina, Turkije en Egypte.

Wanneer: woensdag 22 mei 2024, 19u30

Waar: Gemeenschapscentrum De Kriekelaar, zaal Dynamo, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek (op wandelafstand van het Noordstation, of met tram 55 van Noordstation tot halte ‘Gallait’).

Toegang gratis. Een organisatie van de lokale 11.11.11-groep i.s.m. Curieus Brussel.


Lees verder (inhoud april 2024)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept