Pax Christi en hele vredesbeweging tegen verhoging defensiebudget

Pax Christi Vlaanderen is  – samen met de hele vredesbeweging  – geschokt door de nota van de federale regeringsonderhandelingen die begin september 2024 uitlekte naar de pers: ze bevat onder meer een voorgestelde budgetverhoging voor defensie en de veiligheidsdiensten. De nota spreekt over 2 miljard (2.000.000.000) euro extra!

Wij zijn verontwaardigd omdat deze uitgaven absoluut niet nodig zijn om meer veiligheid te creëren. Wij pleiten integendeel voor meer middelen voor diplomatie en conflictpreventie.

Bovendien brengen ze onze gezondheidszorg en welvaart in gevaar, omdat er ook grote besparingen worden voorgesteld op pensioenen en ziekte-uitkeringen. Onder het mom van meer veiligheid komt onze veiligheid juist in het gedrang.

Het oorlogsnarratief overheerst de besprekingen over de volgende regeerperiode. Wij waarschuwen voor een al te militaristisch denken ten koste van initiatieven voor vredesopbouw en van sociale maatregelen, die de garantie vormen voor een veilige en inclusieve samenleving.

De uitbreiding van het defensiebudget wordt  – volgens de nota  – gecompenseerd door te besparen op pensioenen en gezondheidszorg. Dat is echt een brug te ver. Lees ons persbericht om ons standpunt te leren kennen.

Pax Christi heeft ook een petitie opgesteld tegen de verhoging van het defensiebudget naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrede, op 21 september. Pax Christi bezorgt zo de stemmen van iedereen die hierover verontwaardigd is aan de federale onderhandelaars.

Lees hier het persbericht van Pax Christi: Persbericht defensieverhoging 2024

https://paxchristi.be/nieuws/petitie-tegen-verhoging-defensiebudget

Ook Vredesactie is dit najaar gestart met twee opvallende postercampagnes om de aandacht te trekken op de oorlogen in Oekraïne en Gaza en de betrokkenheid van westerse gas- en wapenbedrijven hierbij.

Gewone mensen stoppen Russisch GAS
Gewone mensen stoppen Israëlische WAPEN TRAFIEK

Lees verder (inhoud september 2024)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline