Leuven Klimaatrechtvaardig
zaterdagen 12/10 en 9/11/2024

Leuven wil tegen 2030 klimaatneutraal zijn. Maar ook klimaatrechtvaardig! Want wereldwijd zijn het de armsten die het meest lijden onder de klimaatverandering, terwijl de rijksten de grootste uitstoot van broeikasgassen veroorzaken.

Het is dan ook logisch dat de rijksten de grootste inspanningen leveren en daarmee ook zorgen dat de kwetsbaarste groepen mee beschermd worden tegen de klimaatschade. Dat geldt op wereldschaal én op de Leuvense schaal. Het gaat ook álle Leuvenaars aan, want zowel politici als bedrijfsleiders als huishoudens zijn onmisbaar in dit plaatje.

Met de inspiratie- en ontmoetingsmomenten ‘Leuven klimaatrechtvaardig’ willen we zoveel mogelijk Leuvenaars informeren en mobiliseren rond dit thema. De initiatiefnemers zijn de Wereldgroep van Filosofenfontein, Maakbaar Leuven, ’t Lampeke, Minder is Meer en SAAMO – met medewerking van Grootouders voor het Klimaat, KlimaatContact, School 2030, Oikos, Warm Alarm, UP en andere organisaties.

Wat kan je verwachten?

Leuven Klimaatrechtvaardig

Zaterdagvoormiddag 12 oktober 9.30 – 13.30u: Fietsrally langs Leuvense klimaatprojecten

Kinderwerking Fabota (van buurtwerk ’t Lampeke) zet in op mobiliteit voor kinderen en volwassenen met een fietsproject inclusief fietstaxi, duurzame infrastructuur met onder meer een samenwerking met ECoOB voor zonnepanelen en op acties rond biodiversiteit met een klein voedselbos. We gaan in op hoe een lokale organisatie verschil maakt, samen met mensen in armoede binnen een breed netwerk.

We bezoeken SAAMO bij Hal 5, waar buurtbewoners zich in de Buurtmoestuin ontpoppen tot ecologische groentekwekers, en waar de sociale kruidenier Solikoop ecologisch, gezond en goedkoop aan elkaar knoopt.

Minder is Meer ontvangt ons op een werf in Kessel-Lo. Stel dat je eigenaar bent van een woning die ernstige gebreken vertoont en niet meer kan worden verkocht omdat zij een energie-slokop is. Bovendien heb je geen spaargeld en weet je niet hoe je eraan zou moeten beginnen. Dan moet je bij het sociaal renovatielab Minder is Meer zijn. Men neemt er je technische zorgen over, renoveert en isoleert je huis tegen een haalbare kostprijs.

De Maakleerplek (in de Molens van Orshoven) is een pionier in de circulaire economie. In deze ‘gerecycleerde’ maalderij krijgen nu ook elektrische toestellen een tweede leven, en je kan er zelf ook leren herstellen. De circulaire economie biedt werk aan mensen uit kansengroepen, maakt het leven goedkoper en spaart het milieu en het klimaat.

Zaterdagnamiddag 9 november 14-19u Ontmoetingsdag Leuven Klimaatrechtvaardig in Campus Corso, Diestsestraat 253 – (vóór 1 november HIER inschrijven).

Programma:

13.30 – 14.00:        Welkom

14.00 – 14.45:           Documentaire ‘Hoe de soja-industrie het Amazonewoud vernietigt’. En hoe het westerse consumptiepatroon daaraan bijdraagt, ten koste van inheemse volkeren.

15.00 -16.30:           Wereldcafé ‘Iedereen klimaatrechtvaardig’ over wat elke Leuvenaar kan bijdragen aan een meer leefbare wereld voor allen, want technologie en politiek alleen gaan het probleem niet oplossen! Met twee reeksen thematafels ingeleid door deskundigen en getuigen:

Mobiliteit: hoe bestrijden we verkeersarmoede en maken we tegelijk onze mobiliteit klimaatvriendelijker?

Wonen & energie: hoe maken we dure investeringen in isolatie en energiebesparing toegankelijk voor huurders en de laagste inkomens?

Voeding: hoe wordt gezonde en klimaatvriendelijke voeding haalbaar voor iedereen?

Financies: hoe dragen onze spaarcenten bij aan klimaatrechtvaardigheid in plaats van tomeloze groei?

Onderwijs: wat doen Leuvense scholen, leerkrachten, leerlingen dat bijdraagt aan klimaatrechtvaardigheid?

Collectieve actie: hoe bundelen Leuvenaars hun krachten in organisaties en collectieve actie om onze planeet meer leefbaar te maken?

Extreme weersomstandigheden: welke haalbare en betaalbare middelen staan ter beschikking van gezinnen met een laag inkomen om er het hoofd aan te bieden?

Eco-spiritualiteit: hoe verbinden we klimaatactie, sociaal engagement en levensbeschouwing?

16.30 – 17.00:        Pauze

17.00 – 17.45:        Panelgesprek met de (nieuwe) schepen(en) van duurzame ontwikkeling en/of gelijke kansen; Stefaan Saeys, directeur Technische Diensten KU Leuven; Erik Béatse, aanspreekpunt sociale rechtvaardigheid bij Leuven 2030; Karin Nelissen (coördinator Buurtwerk ‘t Lampeke) en Dirk Masquillier (directeur SAAMO Vlaams-Brabant) moderator: Magali Minet

17.45 – 19.00:           Netwerkmoment bij een glaasje

Meer info op Filosofenfontein:

https://filosofenfontein.be/calendar/kalender-fifo/189-leuven-klimaatrechtvaardig-%E2%80%93-fietsrally

https://filosofenfontein.be/calendar/kalender-fifo/190-leuven-klimaatrechtvaardig-ontmoetings-en-inspriratienamiddag


Lees verder (inhoud september 2024)


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline