Redactie 56
Wie is Martin Buber?
Oorlog hangt in de lucht, is bezig, komt dichterbij, is geweest, zal komen
Oorlog is verliezen, je leven, je thuis, je vrienden, je familie, je waardigheid
Een fototentoonstelling in Schaarbeek over de koloniale geschiedenis van Congo en België en hoe die geschiedenis tot vandaag doorleeft.
De Zwitserse schrijver Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) werd in 1990 gevraagd om een ‘laudatio’ te schrijven ter ere van Sovjet-leider Michail Gorbatsjov die mee aan de basis lag van de val van de Muur. Gorbatsjov kreeg daarvoor – naast de Nobelprijs – ook de Otto-Hahn-Vredesmedaille.
Als je werkelijk wil weten hoe ‘destructief recht’ werkt en je een inzicht wil krijgen in de gruwel van Gaza momenteel, moet je zoals steeds de zeer verstandige Omer Bartov lezen. Verdoe je tijd dus niet met Grunberg- en Brusselmans-gezever. Lees deze absolute must long read! Hierbij het tweede deel van Bartovs analyse die in augustus in The Guardian verscheen.
James Campbell Scott, was een Amerikaanse politicoloog en antropoloog, gespecialiseerd in vergelijkende politiek. Hij was een vergelijkend onderzoeker van agrarische en niet-statelijke samenlevingen. Opgeleid als politicoloog, besprak Scott boerengemeenschappen, staatsmacht en politiek verzet. Zijn dood is een verlies voor vele antropologen en sociologen in Zuidoost-Azië. Bernard D’Sami geeft aan waarom.
Het is als een open deur intrappen: de instabiliteit in de hele Sahel, van de Atlantische Oceaan in het westen tot de Rode Zee in het oosten, is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen. Vooral Burkina Faso, Mali en Niger dreigen weg te zinken in armoede, geweld en chaos.
door Jihad Van Puymbroeck
door Jihad Van Puymbroeck · Published 26/10/2024 · Last modified 02/11/2024
Jihad Van Puymbroeck vertelde enkele weken geleden in Brugge tijdens ‘Zes stemmen voor een betere wereld’ waarom ze het beu is om altijd maar opnieuw te moeten proberen om mensen te begrijpen die racistische uitspraken doen. Zij vroeg zich daarbij kritisch af of het nodig is om altijd naar verbinding te zoeken. Een opinie.
Op 7 oktober 2024 kwam Björn Rzoska zijn boek ‘Gedeelde grond’ voorstellen tijdens het CIMIC-café@DeZondvloed in Mechelen. Het werd een zeer fijne avond in een goedhartige sfeer en prima gemodereerd door Greet Castermans.
Wie de inhoud van het meeslepende boek wil kennen, moet het boek zelf lezen. Maar voor onze nieuwsbrieflezers willen we de nabespreking en discussie met de aanwezigen nadien niet onthouden.
Enkele weken voor de 29ste klimaattop die dit jaar plaatsvindt in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, deed Amnesty International een boekje open over kritieke kwesties als vrijheid van meningsuiting, maatschappelijke ruimte en klimaatrechtvaardigheid. Wij gingen luisteren naar de conclusies. En die zijn niet fraai. Bovendien blijkt de repressie sterk te zijn toegenomen sinds vorig jaar de kandidatuur van het land als COP29-gastheer bekend werd. Pikant detail: fossiele brandstoffen vertegenwoordigen 90 procent van de totale export en meer dan de helft van de overheidsinkomsten.
In Vlaanderen kent iedereen Sanda Dia, helaas door de manier waarop hij om het leven werd gebracht. Lezers uit Nederland zullen minder of zelfs niet op de hoogte zijn van de feiten achter dit boek, daarom pluk ik wat informatie uit de ruimere Wikipediapagina ‘Dood van Sanda Dia’.