Redactie 56

“We hebben het nog goed”. Het is een uitspraak die we vaak horen en het is ook waar. Maar als de deur op een kier staat, tocht het. Als je over het muurtje kijkt of de verbijsterende jobstijdingen uit andere contreien binnenlaat, geraakt het ‘feel good’ gevoel toch onder druk.

We houden ons hart vast voor de uitslag van de presidentsverkiezingen van november in de VS.  Wat zal de impact ervan zijn op het reilen en zeilen in de wereld, op de geopolitiek, de economie, de klimaatverandering? Hoe zullen wij daar in Europa mee omgaan?

De Nobelprijs voor de Vrede ging recent naar de Japanse Nihon Hydankyo, een beweging van overlevenden van Hiroshima en Nagasaki, die sinds jaar en dag ijvert voor wereldvrede zonder kernwapens.

Deels vanuit het inzicht in de uitzichtloosheid van een zinloze wapenwedloop en een nucleaire oorlog heeft Gorbatsjov – ook een Nobelprijswinnaar voor de Vrede – in 1989 gehandeld. Maar het lijkt er nu op dat dit oerverlangen niet meer ter zake doet. Er wordt gekozen voor een nieuwe wapenwedloop, een nieuwe Koude of Hete Oorlog.

Geruisloos schakelen we over naar een vindingrijke oorlogsindustrie en de nucleaire dreiging wordt er niet minder op. Sommigen schrijven dat de Derde Wereldoorlog wel degelijk begonnen is. Poetin zet zelfs Noord-Koreaanse soldaten in.

Het Midden-Oosten staat in vuur en vlam. De wereld kijkt toe, de internationale instellingen die na 1945 ontstonden, kunnen geen (internationaal) recht doen geschieden. De woede in de Arabische, Aziatische en Afrikaanse wereld neemt alleen maar toe. Samenhang lijkt verder weg dan ooit.

In deze nieuwsbrief publiceren we onder meer het tweede deel van de analyse van historicus prof. Omer Bartov zoals die in The Guardian verscheen. En we scharen ons achter zijn vraag: “Wat zou er gebeurd zijn als de nieuwe staat Israël zijn belofte was nagekomen om een grondwet in te voeren die gebaseerd was op zijn onafhankelijkheidsverklaring?”

In die verklaring werd gesteld dat Israël “gefundeerd zal zijn op vrijheid, gerechtigheid en vrede zoals beoogd door de profeten van Israël; het land zal volledige gelijkheid van politieke en sociale rechten verzekeren voor alle inwoners, ongeacht hun religie, ras of sekse; het garandeert vrijheid van religie, van mening, van taal, opvoeding en cultuur; het zal de heilige plaatsen van alle religies beschermen en het zal trouw zijn aan de principes van het Charter van de Verenigde Naties”.

In dezelfde optiek organiseren we op zaterdag 7 december samen met SPES een congres rond de Joodse filosoof en schrijver Martin Buber (1878 -1965), wiens droom ongeveer overeenkwam met die van Omer Bartov. We nodigen de lezer uit om die dag samen over hoop en vrees te komen reflecteren.

Voor de CIMIC-kernredactie,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Pascal Blancquaert
Koen Stuyck


Lees verder (inhoud oktober 2024)