Redactioneel 58

“Massagraf met 100.000 lichamen toont omvang van Assads repressie.” Je leest het bij de koffie, maar je krijgt het niet verwerkt. In geen honderd jaar.

Toch blijft de boodschap van Martin Buber, Paolo Dall’Oglio, Ton Lathouwers en zoveel andere profetische stemmen overeind: kies voor dialoog, doe “een gelofte aan de mensheid”, transformeer het identitaire denken, troost de eindeloze rij vluchtelingen uit Syrië, Gaza, Israël, Libanon, Iran, Irak, Oekraïne, Rusland, Afghanistan, Pakistan, Soedan, Congo, de Sahel … en wees gastvrij. Ook voor jezelf.

In deze nieuwsbrief hebben we een zentoespraak van de overleden zenmeester Ton Lathouwers overgenomen. Het zou een kerstboodschap kunnen zijn. “Een mens kan er niet uit vallen”, schrijft hij. Ook al ziet de toekomst er dreigend uit en lijkt er een zware (politieke, economische, humanitaire, ecologische en mentale) storm op ons af te komen, toch moeten we “mensen worden, vol mededogen, onze gaven ontplooien en volgens de eigen roeping leven”.

Maar de mens blijft een levensgrote vraag voor zichzelf en “de juiste oplossing is nooit de enige”. De Boeddha – en hij niet alleen – raadt een fundamentele ommekeer aan “waardoor ons hele bestaan als het ware op zijn kop wordt gezet”.

Heel veel mensen in Syrië, moslims én christenen, hebben die wijsheid sinds het vertrek van Assad ook begrepen. “We hebben onze les geleerd”, klinkt het. Marginale correcties zullen niet helpen. Het gaat over een ‘revolution of the fundaments’ (ashrayaparavritti) en we “moeten er samen uit geraken” (samutpada), niet afzonderlijk, maar samen.

Dat was ook de inzet van Paolo Dall’Oglio in Mar Moussa en hij gaf er zijn leven voor. Creëer een nieuwe harmonie, kom tot je zinnen, herschep de scheefgegroeide verhoudingen, luister naar je buur, stop met het exclusieve waarheidsdenken, leef inclusief… Maar dat alles bereik je niet met oorlogswapens en folteringen. Het is een grote troost dat nu het portret van Paolo samen met de foto’s van de ontelbare andere vermisten in optochten wordt meegedragen. Hun dood was niet vergeefs.

Voor de CIMIC-kernredactie,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Pascal Blancquaert
Koen Stuyck


Lees verder (inhoud december 2024)