Verdiepingsgesprekken over Martin Bubers dialoogvisie, Lillois,
zaterdagen 3 en 10 mei
Beste deelnemers aan het Buber-congres van 7 december 2024,
De joodse filosoof Martin Buber wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de filosofie van de dialoog in de twintigste eeuw. In het ontstaansproces van het nieuwe Israël opteerde hij reeds in de jaren 1920 voor een Arabisch-Joodse eenheid.
Zijn vredevolle, pacifistische stroming heeft het echter niet gehaald. Maar zijn dialogisch denken is geestelijk erfgoed geworden. Op zaterdagen 3 mei en 10 mei 2025 bespreken we in een kleine groep van maximum 20 deelnemers twee aspecten van zijn visie.
De plaatsen zijn beperkt. Dus schrijf snel in. Hieronder vind je alle nodige informatie.
Zaterdag 3 mei (10 tot 16 uur)
Hoe kan een inter-levensbeschouwelijke dialoog een ‘Godsverduistering’ tegengaan?
Buber is als filosoof van de dialoog ook een voorloper van de inter-levensbeschouwelijke dialoog, maar hij was realistisch genoeg om te weten dat de mens zijn zin voor het transcendente kan kwijtspelen. In 1952 schreef hij daarom zijn boek ‘Godsverduistering’ waarin hij waarschuwt voor een almachtig geworden ‘ik-heid’. Alleen wanneer de mens zijn eigen ‘gezonden zijn’ ontdekt en ‘mens-met-de-mensen’ wordt, breekt het Licht weer door.
‘De ik-jij relatie’ is in de catacomben gegaan, maar ze kan morgen weer met een grotere kracht tevoorschijn komen.
Begeleiding: Marc Colpaert en Terri Grootjans

Zaterdag 10 mei (10 tot 16 uur)
Buber, intergenerationele ethiek en Paula Winkler
Buber was een belangrijke bron van inspiratie voor de contextuele benadering in de psychologie. Ook daar is dialogisch denken essentieel. Meerzijdige partijdigheid was Buber niet vreemd, maar werd uitgewerkt door Ivan Nagy die wilde voorkomen dat onrecht en trauma’s generaties lang zouden blijven doorwerken.
Aan de hand van drie Buber-teksten wordt onderzocht hoe ontmoeting kan helen en hoe de mens sowieso ‘verschuldigd’ is. In deze context is het belangrijk ook de stem van Bubers partner, Paula Winkler, te beluisteren.
Begeleiding: Hanneke Meulink-Korf en Wouter Colpaert
Plaats: La Rivelaine, 42 Rue Rivelaine, Lillois, 1428 Braine-l’Alleud. Dit centrum ligt op wandelafstand van het NMBS-station Lillois (op de spoorlijn 124 Brussel-Charleroi, tussen de IC-stations Braine-l’Alleud en Nivelles; let op: alleen L- en S-treinen stoppen in Lillois). Indien vervoer een probleem is, neem contact op met Lieve Adam lieve.adam2@gmail.com of 0484 98 44 93.
Aantal deelnemers: min 15 – max 20. Bij te weinig inschrijvingen behoudt CIMICvzw het recht de activiteit te annuleren.
Inschrijving: 45 euro voor 1 dag, 75 euro voor beide dagen. Lunch, koffie, thee of frisdrank zijn inbegrepen. Inschrijven kan via de links hieronder en wordt vervolledigd na betaling.
Opties:
- 3 mei (10 tot 16u)
- dag 1: Hoe kan een inter-levensbeschouwelijke dialoog een ‘Godsverduistering’ tegengaan?
- 10 mei (10 tot 16u)
- dag 2: Buber, intergenerationele ethiek en Paula Winkler
- beide dagen 3 + 10 mei (10 tot 16u)
- twee dagen:
Lees verder (inhoud maart 2025)