Franciscaans Vredesgebed
maandag 7 april, Antwerpen
Sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten wordt ons internationaal rechtssysteem grondig dooreengeschud. De wereldorde zoals we die kenden na de Tweede Wereldoorlog komt op losse schroeven te staan. Hoe gaan we daarmee om?
De kapucijnen en TAU nodigden ex-ambassadeur en vredesambassadeur Johan Swinnen uit om op maandag 7 april het maandelijks vredesgebed te stofferen.
Voorafgaand komen we samen voor een stiltecirkel op de Ossenmarkt. Welkom om 18.30 uur. St. Franciscuskerk, Ossenmarkt 14, 2000 Antwerpen
Wereldorde op losse schroeven – Krijgt vrede nog een kans?
Maandag 7 april 2025 vindt er een stiltecirkel plaats op de Ossenmarkt, gevolgd door het maandelijks vredesgebed in de St.-Franciscuskerk (Ossenmarkt 14) om 19 uur., in aanwezigheid van ambassadeur Johan Swinnen.
Na afloop ben je van harte welkom voor een eenvoudige maaltijd, een moment van verbondenheid en hoop!
TAU (franciscaanse spiritualiteit), Pax Christi Vlaanderen en de minderbroeders-kapucijnen Antwerpen nodigen van harte uit voor het Franciscaans vredesgebed.
In de huidige internationale arena heerst een sfeer van onvoorspelbaarheid en chaos, aangewakkerd door politieke verschuivingen met leiders die een willekeurig beleid voeren en ondoordachte uitspraken doen. Dit soort leiderschap zaait angst met populistische retoriek en tast fundamentele democratische waarden aan, wat vraagt om waakzaamheid en kritisch denken.

Geweldloos verzet en het versterken van democratische principes zijn essentieel om deze destructieve cyclus te doorbreken. Denk aan de krachtige veranderingen wereldwijd teweeggebracht door onder meer de burgerrechtenbeweging onder Martin Luther King Jr., de solidariteitsbeweging met Lech Walesa en Mahatma Gandhi’s onafhankelijkheidsstrijd in India.

Als christenen worden we opgeroepen om afstand te nemen van angstzaaierij en populistische doemscenario’s om zo bij te dragen aan een nuchtere en vreedzame samenleving. Acties die solidariteit en inclusiviteit bevorderen, zoals stiltecirkels en vredesinitiatieven, stimuleren het goede.
Afstand nemen voor stille reflectie en gebed kunnen ons hierin ondersteunen.
De laatste zin van het Onze Vader – ‘breng ons niet in beproeving, maar verlos ons van het kwade’ – herinnert ons eraan niet mee te gaan in de stroom van negativisme en angst, bewust afstand te nemen van kwaadaardige destructieve denkbeelden en actief te kiezen voor een waardig leven voor elke mens.
Dat schept ruimte voor creativiteit en verbinding. Het biedt troost door schoonheid. Waarheid, goedheid en schoonheid vormen samen een vorm van geweldloos verzet en versterken de menselijke weerbaarheid tegen gedachteloosheid en conformisme.
Namens de minderbroeders-kapucijnen,
Br. Luc Vansina
Lees verder (inhoud maart 2025)