Redactioneel 01

Doorstart cimic vzw

We kunnen het blijkbaar niet laten als ex-cimic’ers elkaar weer op te zoeken, te communiceren en in dialoog te gaan over onze kleine maar woelige planeet, of beter gezegd: over ons woelig mens-zijn op deze kleine planeet binnen dat grote universum.

Cimic wou destijds (1994) het filosofisch, economisch, levensbeschouwelijk ‘beleid over ons bestaan’ wereldwijd enigszins in kaart brengen. Het kriebelt nu om opnieuw aan de slag te gaan en nieuwe generaties concreet aan te moedigen in hun analyses en hun zoektocht naar inzichten.

Het cimic-bootje is in de vijf en twintig jaren van zijn bestaan uitgegroeid tot een heuse boot. Je komt nu overal in ons landschap matrozen tegen die er mee gevaren hebben. Dat is heel fijn. Het wordt dus tijd dat die vele ervaringsdeskundigen met elkaar weer in contact kunnen komen om hun ervaringen te delen, maar ook om zich opnieuw te herbronnen, want meer dan ooit geldt het ‘panta rhei’ van Herakleitos: alles blijft stromen. En ‘stromen’ is vandaag een gepast gekozen woord dat nauw aanleunt bij ‘overstromen’. Cimic heeft altijd als een onderstroom gefunctioneerd. We willen die onderstroom blijven zien en er verder op blijven varen.

Intussen hebben we een plek gevonden waar regelmatig lezingen, ontmoetingen en activiteiten kunnen plaats vinden. Bij de programmering ervan houden we contact met en oog voor wat het huidige Postgraduaat over Transities aan de Thomas More Hogeschool aanbiedt.  Het Belgradehuis is een welkom geschenk dat ons ook met vzw Motief verbindt.

Met deze nieuwsbrief willen we jullie op de hoogte houden van onze bijeenkomsten, activiteiten en ontmoetingskansen.

Denken hilft’ zei Goethe. We moeten het elke dag oefenen. Maar het leven is ook bewegen en verantwoordelijk handelen. 

Aan het werk dus. 

Namens de werkploeg,

Kevin Verborgt, Helga Peters, Vera Hendrickx, Luc Vansina, Stan Goetschalckx, Guido Minne, Luc Van Krunkelsven, Marc Colpaert, Pascal Blancquaert


Lees verder (inhoud maart 2019


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept