Nieuwsbrief nr 1 – maart 2019

Doorstart cimic vzw

fotozicht op achterkant van het belgrade huis
Het Belgrade Huis (Marc C)

mailchimp email versie nb1
(daarin verwijzen de links “lees meer… ” naar onze intussen verouderde/verwijderde website)

We kunnen het blijkbaar niet laten als ex-cimic’ers elkaar weer op te zoeken, te communiceren en in dialoog te gaan over onze kleine maar woelige planeet, of beter gezegd: over ons woelig mens-zijn op deze kleine planeet binnen dat grote universum.

Cimic wou destijds (1994) het filosofisch, economisch, levensbeschouwelijk ‘beleid over ons bestaan’ wereldwijd enigszins in kaart brengen. Het kriebelt nu om opnieuw aan de slag te gaan en nieuwe generaties concreet aan te moedigen in hun analyses en hun zoektocht naar inzichten.

Het cimic-bootje is in de vijf en twintig jaren van zijn bestaan uitgegroeid tot een heuse boot. Je komt nu overal in ons landschap matrozen tegen die er mee gevaren hebben. Dat is heel fijn. Het wordt dus tijd dat die vele ervaringsdeskundigen met elkaar weer in contact kunnen komen om hun ervaringen te delen, maar ook om zich opnieuw te herbronnen, want meer dan ooit geldt het ‘panta rhei’ van Herakleitos: alles blijft stromen. En ‘stromen’ is vandaag een gepast gekozen woord dat nauw aanleunt bij ‘overstromen’. Cimic heeft altijd als een onderstroom gefunctioneerd. We willen die onderstroom blijven zien en er verder op blijven varen.

Intussen hebben we een plek gevonden waar regelmatig lezingen, ontmoetingen en activiteiten kunnen plaats vinden. Bij de programmering ervan houden we contact met en oog voor wat het huidige Postgraduaat over Transities aan de Thomas More Hogeschool aanbiedt.  Het Belgradehuis is een welkom geschenk dat ons ook met vzw Motief verbindt.

Met deze nieuwsbrief willen we jullie op de hoogte houden van onze bijeenkomsten, activiteiten en ontmoetingskansen. Wij vragen meteen ook de medewerking van alle alumni die graag hun project willen voorstellen of een activiteit willen delen met de aangegroeide cimic-familie.

Denken hilft’ zei Goethe. We moeten het elke dag oefenen. Maar het leven is ook bewegen en verantwoordelijk handelen.

Aan het werk dus.

Namens de werkploeg,

Kevin Verborgt, Helga Schepers, Vera Hendrickx, Luc Vansina, Stan Goetschalckx, Guido Minne, Luc Vankrunkelsven, Marc Colpaert, Pascal Blancquaert


verder in deze nieuwsbrief …

In memoriam Manu Alphonse SJ (02.01.1949- 17.11.2018) India
‘De kikker die zich niet laat koken ‘
De Stedenband ontwikkel(t)(d)
Nieuws uit Columbia: het werk van Helena ter Ellen
Ontmoetingsdag in Belgradehuis op 22 juni met Koen Stuyck!!
Scherp denken, dichtbij luisteren op 12 oktober met Wouter Colpaert.


In memoriam Manu Alphonse SJ (02.01.1949- 17.11.2018) India

Manu Alphonse SJ (02.01.1949- 17.11.2018)

In cimic noemden we hem gewoon ‘Manu’. Manu was een begrip. Hij was een echte cimic-vriend en de ideale India-docent sinds 1995. Manu begreep het belang van de visie van cimic, niet alleen voor Vlaanderen, maar ook voor India. In een soort tandem met theatermaakster Sr. Clare schetste hij een totaal ander beeld van India. Manu ontdekte bij de vele cimic-studenten geen ‘fortress Europe’ maar een ‘flourishing Europe’ waarvan hij zich afvroeg of dit de onderstroom kon worden voor de toekomst.
(Lees verder…)


‘De kikker die zich niet laat koken ‘

Luc Vankrunkelsven

afbeelding boekvoorstelli,ng de kikker die zich niet laat koken

Voorstelling van het boek Luc Vankrunkelsven’s nieuwe boek over Brazilië ‘De kikker die zich niet laat koken’ in Boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwstraat 70, Mechelen, op 28 maart om 19.30u. Sprekers: Alma De Walsche (MO*) en Luc Vankrunkelsven (Wervel), auteur van het boek. Inkomprijs: 3 euro. (Dit bedrag wordt in mindering gebracht bij de aankoop van het boek.)

Er vindt een leesgroep plaats in Belgradehuis op 23 april en 7 mei 2019.

(Lees verder…)


Stedenband en SDG

De Stedenband ontwikkel(t)(d)
Helga Schepers

Vorig jaar augustus is Cimic VZW gevraagd om mee te werken aan het project de Stedenband ontwikkel(t)(d). In dit project zijn drie stedenbanden betrokken, Brasschaat – Tarija in Bolivia, Edegem – San Jeronimo in Peru, Herent – Nimlaha’kok in Guatemala).

Van bij het begin werd het concept van de stedenband verder uitgediept door de betrokken gemeente zelf met coördinatie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Het federale programma gaf de stedenbanden de nodige slagkracht om in het Zuiden te werken aan structurele veranderingen. Het zwaartepunt van de werkingen kwam bij de Zuidelijke partners te liggen.
(Lees verder…)


Nieuws uit Columbia: het werk van Helena ter Ellen

afbeelding logo re-connectando

Helena ter Ellen is een oud-Cimic-er (afgestudeerd in 2001) en heeft zelf zo’n tien jaar les gegegeven aan Cimic over Colombia en een les over Ecofeminisme & Diepe Ecologie. Ze vertrekt nu voor drie jaar naar Colombia voor een (zelf vormgegeven) missie waarbij de doorwerking van Cimic meer dan duidelijk is…

(Lees verder…)


Ontmoetingsdag in Belgradehuis op 22 juni met Koen Stuyck!!

foto Koen Stuyck

Reserveer de datum. Keynote door oud-cimic’er Koen Stuyck, woordvoerder WWF, over de toestand van de planeet… en de homo sapiens die ze bewoont!


Scherp denken, dichtbij luisteren op 12 oktober met Wouter Colpaert.

foto Wouter Colpaert

Hoe vaak stel je een vraag die je wereldbeeld op scherp zet? Hoe vaak schuif je hem opzij, omdat je meer urgente dingen aan je hoofd hebt? En hoeveel gemiste kansen levert dat op?

Het herkennen en uitdiepen van een interessante vraag wordt steeds moeilijker gevonden. Niet zo gek. Veel is gejaagd, gericht op oplossingen, verpakt in heldere frames. Social media vragen om snelle meningen. Nieuws wordt geconsumeerd in headlines. Gesprekken zijn nogal eens uitwisselingen van meningen en gedachten. Uitwisselingen dus, bedoeld om mee te delen, niet om te delen. Luisteren doen we dan maar half, denken doen we dan alleen langs de bekende wegen.

Bureau Drijfpunt organiseert een workshop in coöperatieve gespreksvoering. Dat is een eenvoudige en spannende methodiek die helpt om je eigen meningen en veronderstellingen te onderzoeken én die van een ander. Nieuwe denkrichtingen gegarandeerd!

Een introductie door Wouter Colpaert op 12 oktober 2019 in Belgradehuis om 10u.


Andere gepubliceerde Nieuwsbrieven


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept