Tentoonstelling

Van zaterdag 11 tot en met zondag 19 januari was er de Fototentoonstelling ISO2020 in Espace Vanderborght, Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel. De afgestudeerden Portfolio en Masterclass van CVO Brussel, campus COOVI, toonden er hun werk. www.iso2020expo.be

Jan Van Criekinge is één van de twintig deelnemers. Zijn bijdrage loopt onder de titel ‘Congo Made in Belgium’. Hij heeft via 40 geselecteerde foto’s een beeld proberen te schetsen van het (neo)kolonialisme in België: hoe de beeldvorming uit het recente verleden nog doorwerkt (in bijvoorbeeld de koloniale monumenten, het AfricaMuseum in Tervuren, …), maar ook hoe Congolezen in Brussel hun eigen kleurrijke stukje Kinshasa hebben weten uit te bouwen in de wijk Matongé. Dus letterlijk: Congo made in Belgium.

(foto: Jan Van Criekinge)

Hierbij één foto die op de expo te zien zal zijn: het houten beeld dat Congolees kunstenaar Aimé Mpane in de grote rotonde van het museum van Tervuren heeft geplaatst als ’tegengewicht’ voor de massieve koloniale beelden in de marmeren nissen.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept