Joseph E. Stiglitz: “Winst voor iedereen. Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede”

Joseph E. Stigliz ontving in 2001 de Nobelprijs voor economie. Hij is hoogleraar aan de Columbia University (New York) en schreef een aantal boeken over globalisering.

 Joseph Stiglitz beschrijft in “Winst voor iedereen. Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede” hoe het vrijemarktdenken is ontspoord, vooral in Amerika. Maar daar niet alleen.

Kern van het probleem is dat een paar grote bedrijven de markt zijn gaan overheersen. De overheid staat erbij en kijkt ernaar. De financiële sector ging zijn eigen gang, wat leidde tot de crisis van 2008.

Technologiebedrijven eigenen zich inmiddels op ongekende schaal persoonlijke data toe en in handelsovereenkomsten worden de belangen van de werknemers vergeten. Welvaart wordt op steeds grotere schaal gestolen in plaats van gecreëerd.

Stiglitz laat zien wat we nodig hebben voor welvaart en een hoge levensstandaard: onderwijs, wetenschappelijke en technische vooruitgang, verantwoordelijkheidsbesef en de rechtsstaat. Hij pleit voor eerherstel voor de instellingen die lijden onder de macht van de grote ondernemingen: de rechtspraak, de universiteiten, de media, ja de democratie zelf.

We moeten de markten zo reguleren dat ze de belangen van de mensen dienen in plaats van andersom. Dat is een politieke keuze. Stiglitz staat voor een progressieve vorm van kapitalisme met een gezonde economische groei. Alleen zo komt een fatsoenlijk bestaan voor iedereen weer binnen handbereik.

Guido Minne

Joseph E. Stiglitz, Winst voor iedereen. Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede,

Dit boek is uitleenbaar in onze cimic-bibliotheek in het Belgradehuis.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept