Ontmoeting vanuit de poëzie van Herman Verbeek

Agenda: zaterdag 7 maart in Brussel

Herman Verbeek (17 mei 1936 – 1 februari 2013) was een bijzondere figuur. Hij was priester van het bisdom Groningen in het ‘Hoge Noorden’ van Nederland, maar ook 10 jaar Europees parlementslid in Brussel en Straatsburg.

Als inborst was hij vooral een monnik die midden in de wereld stond. Op het snijpunt van politiek en mystiek schreef hij honderden gedichten die ook zingbaar zijn, ‘zangen’ zoals hij het noemde. Hij was een woordkunstenaar die niet in één kerk te vangen is.

Midden in de strijd schreef hij heel ingetogen zangen voor mensen alleen of in kleine groepen, in de stad en op platteland. Honderden gedichten werden gebundeld in ‘Getijden’, ‘Liedboek van Aarde’, ‘Liedboek van de ziel’, ‘Boerenzangen’.

Ze zijn interreligieus, transreligieus en inspirerend voor mensen die geen enkele ‘religie’ aanhangen. Het interessante is dat je bij deze zangen individueel kan stilstaan of in groep. Het kan een vertrekpunt zijn voor gesprekken op dieper niveau: intercultureel, vanuit sterktes en zwaktes, kwetsuren, enz.

We kiezen die dag zelf hoe we het aanpakken, vanuit ieders gevoeligheden.

Herman Verbeek (foto: KerkliedWiki.nl)

Praktisch:

  • inschrijven graag tegen 24 februari bij Luc Vankrunkelsven via lucvankrunkelsven@scarlet.be
  • kostprijs: 10 euro, ter plaatse te betalen. Een eenvoudige middagmaaltijd is inbegrepen.
  • We verzamelen op zaterdag 7 maart van 10u tot 16u in het gebouwtje van ‘Kloster Eck’, Begijnhof 7, tegenover de Brusselse Begijnhofkerk, die nu het ‘House of Compassion’ geworden is.
  • Na het middagmaal bezoeken we tussen 13u30 en 14 uur het project ‘House of Compassion’.
  • Men kan zowel voor de hele dag als voor een halve dag inschrijven. Het programma van voor- en namiddag staan op zichzelf. Maak bij de inschrijving je keuze bekend en vermeld ook of je blijft eten.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept