Redactioneel 10 – februari 2020

Er zijn stormen die niet gaan liggen en decennialang blijven woeden. In Iran wordt men daarmee geconfronteerd. Het land moet en zal op de knieën, maar waarom eigenlijk? Welk inzicht hebben de media daaromtrent en welk (fout) beeld wordt ons door die media gepresenteerd? We vroegen het aan Christine Gruwez, die Iran-specialiste is en tien jaar lang de complexe geschiedenis van dit land aan CIMIC-studenten heeft uitgelegd.

In de rubriek Veldwerk maakt Tachini Bomangi ons vertrouwd met de stad Aalst. Hij heeft er ervaring opgedaan als straathoekwerker en werkte vindplaatsgericht aan het voormalige ‘Kaffee Plastiek’ (‘over het water’) en buurten als de Rozendreef, ook beter bekend als de seksblokken. Tachini vertelt over zijn liefde voor de stad, maar vraagt zich tegelijk af wat priester Daens vandaag zou denken over het nieuwe beleid?

Jan Van Criekinge grasduinde in de archieven, koos een foto van een ‘koloniaal monument’ en hield die tegen het licht.

Guido Minne bespreekt het boek Winst voor iedereen. Progressief kapitalisme in een tijd van onvrede van Nobelprijswinnaar economie Joseph E. Stiglitz.

Terri Grootjans blikt terug op de ontmoeting- en vormingsdag met Gunilla de Graef op zaterdag 1 februari. Gunilla nam ons mee in het verhaal van interculturele competenties dat zij acht jaar geleden samen met haar toenmalige collega’s uitwerkte voor CIMIC. Het doel van dit verhaal was/is om organisaties en hun medewerkers te coachen in hun capaciteit bewuster om te gaan met de uitdagingen die onze diverse samenleving met zich meebrengt.

Ten slotte hebben we voor jou, lezer, de agenda van onze activiteiten in de komende maand(en) ingekaderd. Stip aan wat je interesseert!

Agenda:

 • zaterdag 7 maart: Herman Verbeek-dag (zie verder in deze Nieuwsbrief)
 • zaterdag 14 maart, 13.30u -16u.: werkgroep voorbereiding Ontmoetingsdag 21 mei 2021
 • dinsdag 24 maart, 13.30u – 16u: redactievergadering
 • donderdag 30 april, 19.30u: M HKA (Leuvenstraat 32,  2000 Antwerpen) tentoonstelling Els Dietvorst, ‘Doortocht: A desperate place for hope’.
  Begeleiding Kathleen Weyts.
  Inschrijven kan via reactie@cimic-npo.org
 • zaterdag 9 mei cimic vorming & Algemene Vergadering
  • Voormiddag: 10.30u: voortzetting  vormingsdag van 1 februari door Marc Colpaert: ‘Breuklijnen in onze samenleving. Levinas als inspiratiebron.’
  • Een bescheiden lunch wordt aangeboden. Geef ons een extra seintje als je blijft eten.
  • Namiddag: Algemene Vergadering (enkel voor leden van cimic vzw),
   13.30u-16u, in het Belgradehuis
 • zaterdag 16 mei, 13.30u -16u: werkgroep zingeving, Belgradehuis

Elke feedback is welkom!  Vertel ons waar jij mee bezig bent en waarvoor jij je engageert. Dat geeft ons inspiratie. Ons adres: reactie@cimic-npo.org

Namens de werkgroepen en de redactie,

Marc Colpaert
Guido Minne
Luc Vankrunkelsven
Jan Van Criekinge
Pascal Blancquaert
Tina Van Hoye
Helga Schepers

Lees verder: zie overzicht van de artikels

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept