Nieuwsbrief nr 11 – maart 2020

https://mailchi.mp/26d1a59b380f/nieuwsbrief1-535462?e=e68b518210

Redactioneel

Beste lezer van onze CIMIC-nieuwsbrief,

We hebben lang gewacht om de nieuwsbrief van maart uit te sturen. Maart is door het coronavirus een complexe, bijzondere en vaak ook tragische maand geworden, maar met positieve nevenverschijnselen.

Onze redactie kon vanwege de maatregelen niet meer fysiek samenkomen en alle geplande bijeenkomsten werden afgelast. Maar we hebben – zoals de meeste mensen – van thuis uit gecommuniceerd en besloten een atypische nieuwsbrief te sturen.

Ervaringen en getuigenissen van alumni (Tom D’Haeyer, Greet Callaerts), docenten (Ching Lin Pang, Jan Van Criekinge) en nieuwe medelanders hebben ons geraakt. We laten hen hier aan het woord. Daarnaast linken we jullie – in de lijn van onze visie – met markante reflecties die vanuit andere dan eurocentrische gezichtshoeken de laatste dagen werden gemaakt.

Yuval Noah Harari beschrijft het tijdperk na corona (HLN, Financial Times). Réginald Moreels, onze toeverlaat toen hij minister van Ontwikkelingssamenwerking was, geeft in MO* zijn bedenkingen als humanitair chirurg. Didier Vanderslycke van Orbit vzw en CIMIC-meedenker van het eerste uur, vraagt om ‘iedereen aan boord te houden’.

Tine Danckaers volgt hem daarin en heeft het over ‘de stomp in de maag van mensen in armoede en asielzoekers’. We bevelen ook het MO*-artikel van Olivia Rutazibwa aan, die vanuit Zuid-Afrika de coronacrisis in Europa van op een grote afstand en zeer kritisch bekijkt. Tijs Boelens (Boerenforum), Luc Vankrunkelsven (Wervel) en Sofie Vanthournout (Voedselteams) roepen op tot meer lokale economie: think global, eat local!

Ook Geert Van Istendael geeft ‘Verspreide gedachten bij het schrikbewind van Keizerin Corona’. ‘De afgod Globalisering valt van zijn voetstuk’. Een vlijmscherpe analyse.

Tot slot laten we nog een troostend geluid horen van de filosofe Martha Nussbaum in de Volkskrant. Ze kon nog op de valreep haar lezing in Amsterdam geven: hoe muziek en literatuur kunnen troosten.  

Jan Van Criekinge, Afrika-specialist, focust zich op Senegal. Hij heeft gegrasduind in Jeune Afrique en linkt ons met artiesten (jongerenactiegroep ‘Y en a Marre’), die speciale clips hebben opgenomen op YouTube om vooral jongeren te waarschuwen.

Hopelijk hebben wij nu meer ‘tijd’ dan voorheen om met elkaar te filosoferen en uit te wisselen over al deze ideeën en uitdrukkingen van de menselijke geest, die door ‘de feiten’ wordt teruggefloten.

Tot eind april!

De redactiegroep

Marc Colpaert, Jan Van Criekinge, Guido Minne, Luc Vankrunkelsven, Pascal Blanquaert, Liana Tolonge Tshatshi, Joël Ndombe

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept