Redactioneel 13 – mei 2020

website-versie= https://us20.campaign-archive.com/?e=&u=032e0c64e89a6bd9ca205d779&id=7a5c82b3c3

Beste lezer,

Een groot aantal landgenoten hebben een historische ramadan meegemaakt, met name in familieverband en ‘thuis’ vanwege de coronamaatregelen. We mogen het relaas daarover meelezen met Bahattin Koçak, voorzitter van Platform B in Beringen.

Een groep moslims in Mechelen heeft de ramadantijd gebruikt om ook aan mensen te denken die het de voorbije maand moeilijk hadden. Het Averroës Cycling Team Mechelen, dat opkomt tegen kanker, hielp de dromen waarmaken van de zevenjarige zieke Febe door haar te verrassen met een ‘prinsessenkamer’ en een reisje naar Eurodisney.

Meer aandacht verdienen ook de zesdejaars die nu hun middelbare school op een vreemde manier zien eindigen. Ruben de la Cruz wil ons de draagwijdte ervan voor hem en zijn vrienden vertellen.

Maar CIMIC vzw denkt ook al na over wat er kan of moet gebeuren ‘na corona’. Het is best mogelijk dat deze wereldwijde crisiservaring een mijlpaal wordt, en dat er misschien in de toekomst zal worden gesproken in termen van vóór of na corona. (Een beetje zoals vóór en na 9/11?)

Hoe dan ook hebben we geprobeerd ‘aren te lezen achter de maaiers’ en zijn te rade gegaan bij verschillende denktanks, middenveldgroepen, NGO’s. We laten via links en/of de integrale artikels hun visies kennen, waarbij we ons graag aansluiten.

Dirk Holemans (OIKOS) wordt geïnterviewd door Vormingplus-Waas & Dender; de Noord-Zuidbeweging lanceerde op initiatief van 11.11.11 een campagne “Een virus kent geen grenzen. Solidariteit gelukkig ook niet” en riep op tot wereldwijde solidariteit. CIMIC vzw ondertekende deze oproep.

Oxfam heeft het over ‘Twee miljard mensen in een benarde situatie na de mislukking van een wereldwijd staakt-het-vuren’ en belicht hoe ook ons land kan een belangrijke rol kan spelen bij het verbeteren van het lot van die twee miljard mensen.

Verder lenen we een artikel bij Human Rights Watch die vindt dat regeringen harder moeten optreden tegen toenemend COVID-19-racisme tegen Aziaten.

Bijzonder is dat elf Vlaamse mediakanalen en denktanks in volle lockdown een oproep doen om samen “grondig en toekomstgericht na te denken over de manier waarop dit complexe land, deze struikelende Europese Unie en deze verdeelde wereld beter kunnen worden na corona”. Onder ‘beter’ verstaan ze: socialer en ecologischer.

Peter Verlinden, oud-VRT-journalist en docent bij de CIMIC-opleiding, vraagt zich in MO* af waarom in zovele Afrikaanse landen draconische maatregelen worden genomen die de bevolking tot wanhoop drijven? “Heeft het te maken met de drang naar absolute macht? Of met de kwetsbaarheid van de gerontocraten aan de macht?”

We sluiten af met het ‘Veldwerk’ over het pionierswerk van Isabel Duarte bij het uitwerken van een interculturele vereniging die de Braziliaanse cultuur in Brussel bij een divers publiek onder de aandacht wil brengen.

In de rubriek Boekenberg schrijft prof. Paul Verhaeghe over Paul Giordano’s ‘In tijden van besmetting’, vraagt prof. Dirk Geldof zich in zijn nieuwe boek ‘Als risico’s viraal gaan’ af ‘Welke wereld na corona?’, en bespreekt Guido Minne ‘Mens/Onmens’ van Bas Heijne.

Tot slot nog een muzikale uitsmijter door een merkwaardig studentenkoor.

Het is wellicht veel, maar het lijkt logisch dat mensen deze ‘vrijgekomen’ tijd ook gebruiken om bevlogen te worden.

Genoeg stof voor een hele maand! Tot eind juni!

Alle reacties zijn welkom.

De redactie

Marc Colpaert, Jan Van Criekinge, Guido Minne, Luc Vankrunkelsven, Pascal Blanquaert

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept