Redactioneel 14 – juni 2020

website-versie= https://us20.campaign-archive.com/?e=&u=032e0c64e89a6bd9ca205d779&id=7ef16888c1

Beste lezer,

De storm van het coronavirus is blijkbaar voorlopig gaan liggen. Althans in Europa en China. Maar de antiracistische storm naar aanleiding van de dood van George Floyd zal waarschijnlijk en hopelijk niet meer ophouden tot er wereldwijd structurele maatregelen zullen worden genomen en een fundamentele gedragswijziging ingang zal hebben gevonden.

Daarom besteden we in deze nieuwsbrief aandacht aan het racismefenomeen.

Didier Vanderslycke van Orbit vzw staat bij ons aan de wieg van die racismebestrijding. Hij legt o.a. uit hoe het ook bij ons sinds de jaren negentig zo heeft kunnen woekeren. Orbit geeft trainingen, ondersteunt slachtoffers, en maakt deel uit van het Interfederaal Actieplan tegen Racisme. Liana Tolonge Tshatshi van Samenlevingsopbouw ervaart dat racisme elke dag en doet een oproep tot solidariteit.

In het kielzog van de dood van Floyd is er ook een soort beeldenstorm over ons land gekomen. Hoe staan we tegenover onze koloniale ‘erfenis’? Wat willen we wel en niet geweten hebben? Hoe bewust zijn we? En helpt het als we de (stand)beelden van hun sokkel halen? Jan Van Criekinge nam vorig jaar al foto’s van koloniale beelden, sprokkelt puzzelstukken en houdt ons het Afrika van vandaag voor ogen. 

Ook in India is er veel commotie en verontwaardiging. Corona heeft de ongelijkheid tussen mensen en de armoede van het overgrote deel van bevolking opnieuw schrijnend aan het licht gebracht. Gunasekaran Subbaiah, professor emeritus sociologie aan de Pondicherry Central University schrijft over de noodzaak van een mentaliteitswijziging bij de Indiase diaspora in Afrika en Amerika.

In ‘Voeten in Braziliaanse aarde’ ontmoet Luc Vankrunkelsven ‘de oorspronkelijke volkeren’ en laat Eduardo Hoornaert, Agnes Vercauteren en prof. Eli Lino de Jesus getuigen over het belang van een internationale dialoog. Dom Hélder Câmara – wie kent hem nog? – was een rode draad en inspiratiebron voor de zoektocht van Luc.

Ten slotte stellen we bij wijze van verademing het werk en de website van de jonge Sint-Niklaase kunstenaar Yasien Ouazzani voor. Hij legt in zijn website uit hoe Japan op zijn weg is gekomen.
Stof tot hoopvol nadenken en genieten.

De redactie en CIMIC vzw wenst jullie een paar deugddoende (vakantie)maanden.

Tot in september.

De redactie

Marc Colpaert, Jan Van Criekinge, Guido Minne, Luc Vankrunkelsven, Liana Tolonge Tshatshi, Pascal Blancquaert

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline