Nieuwsbrief nr 16 – oktober 2020

Zie deze link naar volledige nieuwsbrief.

Redactioneel

Beste lezers,

Ook in oktober moeten we zeggen: ‘De wereld draait door’. En hoe. In deze nieuwsbrief focussen we op Brazilië, Afrika, India en de gevolgen van corona voor de wereld. We geven duiding aan crisissen en conflicten en benoemen de gevolgen.  

‘Een wereld van verdoken slavernij’ is het laatste boek van Luc Vankrunkelsven. “Momenteel hebben er wereldwijd meer mensen met nieuwe vormen van slavernij te maken dan er in de eeuwenlange trafiek Afrikaanse slaven werden gedeporteerd.” In zijn boek laat Luc Vankrunkelsven o.a. ook de vermaarde (Vlaamse en intussen negentigjarige) Eduardo Hoornaert aan het woord, die sinds 1958 in Brazilië woont. Wij nemen in deze nieuwsbrief de dialoog met de bekende historicus over.

Ritesh Kumar Singh, hoofdeconoom van Indonomics Consulting en voormalig adjunct-directeur van de Finance Commission of Indiaschrijft in Nikkei Asia hoe premier Narendra Modi van de Indiase economie een puinhoop heeft gemaakt. En Tavleen Singh in The Indian Express legt uit waarom ze in een surrealistisch land leeftOok zij schrijft dat India de huidige enorme, logge ministeriële en bureaucratische infrastructuur echt niet nodig heeft. Er gaan bovendien geruchten dat de Indiase regering bankroet is en de grootse toekomstprojecten niet zal kunnen betalen.

Intussen gaan de besmettingen door het coronavirus onverminderd verder. Oxfam heeft in dat verband vastgesteld dat de rijke landen – 13 procent van de wereldbevolking – al de helft van de coronavaccins hebben opgekocht nog voor ze gemaakt zijn. En volgens Unicef en Save the Children heeft de pandemie 150 miljoen kinderen in de armoede gestort. Je kunt hun analyse hier lezen.

De Day to Protect Education from Attack Globally heeft bekend gemaakt dat niet alleen de coronamaatregelen het onderwijs hebben getroffen. Een weinig bekende dreiging tegenover het onderwijs gaat ook uit van de systematische aanvallen van gewapende groepen tegen scholen en leerkrachten. Een probleem dat momenteel zeer acuut is in de Centrale Sahel-regio. We laten je meelezen over de Attacks on Students, Teachers and Schools Surge in Africa’s Sahel.

Het bewust worden van de gebeurtenissen in de macrowereld mag ons echter niet beletten zelf verder veerkracht te ontwikkelen en gelukkig ‘te zijn’ in de transitie die we meemaken.

Daarom vertelt Paul Verhaeghe in zijn blog over Olivia Laing en haar boek De eenzame stad. Over de kunst van het alleen-zijn.
Ook het beluisteren van muziek kan een antidotum zijn. Brussel blijkt de Europese hoofdstad van de gnawa te zijn. ‘Muziekpublique’ presenteerde zijn nieuw album ’Jola’. Meer uitleg over het doctoraatswerk van musicologe Hélène Sechehaye in deze nieuwsbrief.  

En ten slotte zijn de webinars 2020 van Waerbeke vzw in de komende maanden een riem onder het hart om de toekomst met wijsheid en kracht vorm te geven. Je vindt hieronder de nodige informatie.
Dank om onze nieuwsbrief te willen lezen.
 
De redactie,
 
Marc Colpaert
Luc Vankrunkelsven
Jan Van Criekinge
Pascal Blancquaert
Liana Tolonge Tshatshi
Joël Ndombe

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept