Edith Eger: ‘Het Geschenk. 12 lessen die je leven kunnen redden’

“Wat er met ons gebeurt, is uiteindelijk niet het belangrijkste. Het gaat erom wat we ermee doen”, is een van de uitspraken van Edith Eger, 92 en Holocaustoverlevende. In 1944 was ze 16, woonde in Kassa (Hongarije) met haar ouders en twee zussen.

“Op een koude dag in april werden in alle vroegte de Joden van Kassa bijeengebracht en gevangengezet in een oude steenfabriek aan de rand van de stad. Een paar weken later werden mijn ouders, mijn zus Magda en ik in een veewagen gestopt met bestemming Auschwitz. Mijn ouders werden op de dag van de aankomst vergast in de gaskamers. Mijn eerste nacht in Auschwitz werd ik gedwongen om te dansen voor SS-officier Josef Mengele, die ook wel de Engel des Doods werd genoemd.”

Zo begint haar inleiding met de titel ‘Ons bevrijden uit onze mentale gevangenissen’.

Het geschenk’ is geen beschrijving van de concentratiekampellende. Integendeel. Vanuit haar lange psychologische praktijk met mensen die slachtoffer zijn geweest van lichamelijke en geestelijke mishandeling tracht ze eenvoudige lessen te trekken die ons leven kunnen redden. Ze beklemtoont de keuze die we allemaal steeds kunnen maken.

“We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.” Haar boek is een praktische gids om ons aan te moedigen onze gedachten die ons gevangen houden te veranderen. De moeilijkste momenten van het leven kunnen de beste leermeesters zijn en ons helpen weer onze vrijheid te vinden.

Marc Colpaert

Edith Eger, Het Geschenk, Levboeken, A.W.Bruna Uitgevers BV, Amsterdam, 2020, 224p. ISBN 9789400512252

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept