Getuigenis van het politiegeweld tegen Brusselse jongeren

Ik kan er niet over ophouden, omdat het telkens weer opnieuw gebeurt. Brusselse jongeren werden nog maar eens op een negatieve manier geportretteerd, zowel in klassieke als minder klassieke mediakanalen. En daarom schrijf ik er nogmaals iets over, omdat niets is wat het lijkt en er echt heel veel onrecht gepaard gaat met het soort verhalen die worden verspreid door de media.

Naar aanleiding van de dood van Ibrahima Barrie (23), die op een bedenkelijke manier stierf na een politie-interventie, werd er op woensdag 13 januari 2021 een protestactie georganiseerd in Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Ibrahima is de zoveelste dode na een politie-interventie in België. Deze lijst groeit jammer genoeg gestaag.

De protestactie verliep vreedzaam, er waren naar schatting een 500-tal deelnemers. Uit reacties van deelnemers blijkt vooral frustratie, ongenoegen en het gevoel dat er geen rechtvaardigheid voor dit soort incidenten komt. Dit zijn de belangrijkste redenen om mee op te stappen voor vele mensen, jong en oud (zie bijvoorbeeld: https://www.vice.com/nl/article/wx847m/demonstratie-voor-ibrahima).

Jammer genoeg ontstonden er rellen op en rond het Liedtsplein in Schaarbeek na de protestmars. Deze rellen liepen erg uit de hand. De media focusten heel erg op deze afloop. Dat is heel erg jammer, omdat de eigenlijke redenen van de protestmars zo aan kracht verliezen.

Maar ook omdat, voor de zoveelste keer, Brusselse jongeren heel erg negatief worden afgebeeld naar de buitenwereld toe. In Brussel merk je dat men hier genuanceerder naar kan kijken, maar buiten Brussel komen Brusselse jongeren nogmaals over als een losgeslagen bende waar niets mee aan te vangen valt en die de maatschappij tenietdoet.

Dat vind ik heel erg, omdat het enige waar de demonstranten om vroegen, gerechtigheid is en dat de politie-interventies die tot de dood leiden, niet meer zouden voorvallen.

Zondag op de Kunstberg

Op zondag 24 januari 2021 werd er opnieuw een protestactie georganiseerd aan de Kunstberg, kleiner deze keer, met ongeveer 200 aanwezigen. Deze betoging was niet toegestaan, omdat de aanvankelijke toelating van de Brusselse burgemeester uiteindelijk werd ingetrokken op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken.

Nadat de betoging een tijdje werd gedoogd, werd aan de betogers door de politie toch gevraagd om de Kunstberg te verlaten. Uiteindelijk werd overgegaan tot de arrestatie van degenen die niet wilden vertrekken.

Jammer genoeg maakte de politie, die massaal aanwezig was met grote middelen, geen onderscheid tussen toevallige passanten en betogers. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat heel veel mensen die niets met de betoging te maken hadden, werden opgepakt, ook mensen die ik indirect ken.

Opvallend is dat vooral mensen met een migratie-achtergrond werden opgepakt, die zich toevallig in en rond het Centraal Station bevonden.

Dit voorval legt nog maar eens de pijnpunten bloot van waarom deze betogingen eigenlijk plaatsvinden: de politie is weldegelijk bevooroordeeld en neemt weldegelijk hardere maatregelen tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Vooral jongeren met een migratie-achtergrond zijn hier het slachtoffer van.

In totaal werden 245 mensen administratief aangehouden, waarvan een groot deel onterecht. Bovendien werden de aangehouden personen meerdere uren vastgehouden in politiecellen. Sommigen tot 7 uur lang. Toen ze vrijgelaten werden was de avondklok (die in Brussel om 22 uur ingaat) vaak al verstreken.

Dat zorgde natuurlijk voor een risico op het krijgen van een boete, omdat ze zich na de avondklok op straat moesten begeven om naar huis te gaan. Een groot deel van de aangehouden personen zat met meer dan 35 mensen in één cel, waardoor ze geen rekening konden houden met de afstand die bewaard dient te worden van 1,5 meter. Bovendien kregen de aangehouden personen geen water of mochten ze niet naar de WC, waardoor er op de grond werd geplast.


GSM-beelden gemaakt door aangehouden jongeren op zondagavond 24 januari 2021 in een Brusselse politiecel

De aangehouden personen hadden hun gsm nog steeds bij de hand waardoor er heel wat beelden over dit incident zijn verspreid. Op deze beelden kan je zien dat er veel mensen bij elkaar in één cel zaten en dat er weldegelijk op de grond werd geplast.

Het is maar de vraag of deze beelden uiteindelijk breder verspreid zullen worden via de reguliere mediakanalen. Nu worden ze uitsluitend verspreid via sociale media. Ik heb nog niets van deze beelden gezien in de actualiteitsprogramma’s en vermoed dat deze er ook niet verspreid zullen worden.
Dat is jammer, omdat ze toch wel blootleggen dat opnieuw heel wat mensen onrechtvaardig zijn behandeld, vooral jonge mensen met een migratie-achtergrond.

Liana Tolonge Tshatshi

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline