Kerk in India steunt boerenprotest tegen landbouwhervorming
Het Indiase Hooggerechtshof heeft de omstreden landbouwhervorming dinsdag 12 januari opgeschort.
In New Delhi en vele andere Indiase steden wordt al sinds half november door boeren geprotesteerd tegen de geplande landbouwhervormingen van de regering. De demonstranten krijgen nu ook steun van de leiding van de katholieke kerk.
Bisschop Alex Vadakumthala waarschuwt ervoor dat India en zijn bodemrijkdommen door de nationale regering worden verkwanseld aan multinationale ondernemingen. Hij vestigt de aandacht op de levensbelangrijke rol van boeren in de samenleving.
58 procent van de Indiase bevolking is afhankelijk van arbeid op het land. 85 procent van de kleine boeren bezit minder dan 5 hectare land. Maar de regering lijkt dat uit het oog verloren te zijn.
Strijd op leven en dood
Duizenden Indiase boeren kamperen al bijna twee maanden in de bittere koude. Volgens de Indiase katholieke kerk zijn er bij dat protest ook al meer dan 50 boeren van kou gestorven. Verschillende demonstranten bestempelen die strijd als een strijd om leven en dood.
Bisschop Vadakumthala: “Het is triest dat de regering dit protest negeert, terwijl op een obscene manier steun wordt gegeven aan een wet die de rijken rijker en de armen armer maakt”.
Positie boeren uitgehold
Het Hooggerechtshof heeft de wet van september over de landbouwhervorming eerder van de week echter voorlopig opgeschort. Men probeert ook een dialoog tot stand te brengen tussen de regering en de vakbonden. Na acht mislukte gesprekken geeft dat volgens de bisschop toch hoop op de herziening van een aantal controversiële beslissingen. Het gaat onder meer over bepalingen inzake een grootschalige liberalisering van de landbouwmarkt of de schrapping van de minimumprijzen.
Critici waarschuwen ervoor dat de maatregelen zelfs de voedselzekerheid in gevaar dreigen te brengen.
Door de wijziging kunnen boeren hun landbouwproducten ook niet langer tegen een vaste prijs verkopen aan door de overheid georganiseerde opslagplaatsen. Bovendien krijgen grote bedrijven een machtspositie waardoor zij de landbouwprijzen kunnen drukken en het inkomen van boeren in gevaar brengen. Tegelijk wordt de onderhandelingspositie van de boeren om billijke prijzen af te dwingen ondermijnd.
(Bron: Asianews)
Dit artikel verscheen op vrijdag 15 januari 2021 op de website van Kerknet.be:
Indiase regering bevriest bankrekening Amnesty India en zet organisatie buitenspel
Op 10 september 2020 zijn de bankrekeningen van Amnesty India geblokkeerd door de Enforcement Directorate, een onderzoeksinstantie van de Indiase regering. Hierdoor is Amnesty India gedwongen haar werk stil te leggen en het personeel te ontslaan. Alle campagnes en onderzoeken zijn stopgezet.
“Dit is een schandelijke daad van de Indiase regering, die ons dwingt voorlopig te stoppen met het cruciale mensenrechtenwerk van Amnesty India”, zegt Julie Verhaar, waarnemend secretaris-generaal van Amnesty International.
“Dit betekent echter niet het einde van onze inzet voor en betrokkenheid bij de strijd voor mensenrechten in India. We gaan resoluut aan de slag om te bepalen op welke manier Amnesty de komende jaren haar rol kan blijven vervullen binnen de mensenrechtenbeweging in India.”
Lastercampagne
De Indiase regering heeft het al enkele jaren op Amnesty India gemunt. In 2018 deden medewerkers van de Enforcement Directorate een inval in het Amnesty-kantoor en werden de banktegoeden ook bevroren. Meteen na de inval begon een lastercampagne op sociale media en in regeringsgezinde media.
De lastercampagne en intimidaties van de regering volgden op de publicatie van kritische Amnesty-rapporten en -berichten over de onderdrukking van de vrije meningsuiting, het harde politieoptreden tegen demonstranten en de situatie in de deelstaat Kashmir, dat deels van de buitenwereld werd afgesloten.
‘Illegaal geld’
Nu beschuldigt de regering Amnesty India ervan op illegale wijze geld te hebben ontvangen. Deze bewering is overduidelijk niet waar. Amnesty India handelt volledig in overeenstemming met alle toepasselijke Indiase en internationale wetten.
“Helaas is Amnesty’s belangrijke werk beantwoord met de hardhandige methoden waarmee het Indiase maatschappelijk middenveld steeds meer vertrouwd is geraakt. Dit maakt onderdeel uit van het streven van de regering om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en een klimaat van angst aan te wakkeren”, zegt Verhaar.
Lees meer over Amnesty India en over maatregelen die in India genomen worden tegen de moslimminderheid: https://www.amnesty-international.be/nieuws/indiase-regering-bevriest-bankrekening-amnesty-india-en-zet-organisatie-buitenspel
Op de website van de Franstalige Belgische sectie van Amnesty International kan je momenteel een online petitie ondertekenen voor steun aan de collega’s van de Indiase Amnesty-afdeling:
https://www.amnesty.be/veux-agir/agir-ligne/petitions/amnesty-inde
Britse vakbonden roepen op tot solidariteit: “Yes, I stand with the farmers!”
De Britse arbeidersbeweging staat achter de boeren in India. De secretarissen-generaal van de 17 grote Britse vakbondscentrales ondertekenden een verklaring van solidariteit, samen met de NGO War on Want.
Ze vragen hun leden om samen verdere acties te ondernemen om aan de eisen van de Indiase boeren te voldoen.
“Want wat in India gebeurt, weerspiegelt een wereldwijde trend die de belangen van bedrijven boven die van de mensen in de voedingssector plaatst. Vandaag meer dan ooit, met een aanhoudende pandemie, stijgende werkloosheid, armoede en ongelijkheid, zowel in het VK als wereldwijd, met meer gezinnen die afhankelijk worden van schoolmaaltijden, zijn we ons veel meer bewust van hoe belangrijk het is om het recht te hebben op gezond en aangepast voedsel”, schrijven de Britse vakbonden.
“Alleen door te werken aan voedselsoevereiniteit zullen we in staat zijn om aan de collectieve verovering van de voedselsystemen te weerstaan en miljoenen kleine boeren te ondersteunen – de mensen die de wereld voeden.”
Internationale solidariteit betonen met de Indiase boeren, arbeiders en vakbonden kan door de onderstaande link te gebruiken en een protestmail te sturen naar de Indiase ambassadeur in het VK met de uitdrukkelijke vraag aan de Indiase regering om naar de eisen van het volk te luisteren:
YES, I STAND WITH THE FARMERS
Meer achtergrondinformatie over de standpunten van de Britse vakbonden:
https://waronwant.org/news-analysis/uk-labour-movement-stands-solidarity-farmers-india
https://waronwant.org/news-analysis/what-indian-farmers-protest-can-teach-us-all