Vergis jullie niet: Kamala Harris is niet van India!”

In de Indiase deelstaat Tamil Nadu kan er naar aanleiding van de verkiezingen in de VS natuurlijk bij veel mensen een soort van trots worden vastgesteld. Het is, zo lezen we soms, alsof Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident en eerste Afro- en Indian-American in die functie, in hun verbeelding “gisteren uit Mylapore is vertrokken om net op tijd in de Amerikaanse verkiezingen te scoren”.

De Indiase CWC (Catholic Women’s Council) heeft de vicepresidente genuanceerder expliciet gelukgewenst omdat ze ‘het glazen plafond’ heeft doorbroken. Ze sterkt hen “in hun strijd voor waardigheid en gelijkheid van vrouwen wereldwijd”.

Haar overwinning “is like the sunrise on the horizon of hope for women”. En men voegt eraan toe: “Jij motiveert ons om verder te gaan op het pad tegen de onderdrukking van vrouwen over de hele wereld”.
In de Indiase sociale media is de toon echter ook vaak een beetje anders en laat men er geen twijfel over bestaan: Kamala is niet van India. Duizenden activistische mensen die het reusachtige continent in een andere richting dan de huidige willen zien evolueren, willen Kamala niet ‘inlijven’.  Hieronder één voorbeeld van de toonaard in die gesprekken.

“Vergis jullie niet. Kamala Harris is geen Indiase vrouw. Laat ons de zaken niet verwarren en haar overwinning toeschrijven aan onze ‘Great Indian Culture’.
Laten we niet proberen om haar te beroven van om het even welke verdienste die ze heeft opgebouwd door die te koppelen aan het feit dat voorouders o.a. uit India kwamen.”

Kamala Harris, sinds 20 januari 2021 vicepresidente van de VS
(foto: United States Senate, public domain, via Wikimedia Commons)

“Ze is in wezen een progressieve Amerikaanse vrouw met een gemengde afkomst. Ze heeft bereikt wat en wie ze is omdat haar moeder de moed had India te verlaten toen ze 19 was en in de VS wetenschappen ging studeren! Ze huwde de man van haar keuze, werd stiefmoeder van twee dochters die ze opvoedde zonder druk uit te oefenen wanneer en met wie ze zouden trouwen. Neen Kamala is geen ‘Indische’!”

“Wij hebben nog steeds problemen met het accepteren van mensen uit een andere kaste, een andere religie, een andere taal, een andere staat, met andere eet- en kledinggewoonten. Dan zwijgen we nog over het grootbrengen van een kind – een meisje notabene! – van ‘gemengde’ origine.”

“De verkiezingen in de VS gingen niet over ‘ons’. Stop aub met deze beschamende poging om haar succes te recupereren. (Natuurlijk houdt ze van haar idlis en dosas, maar dat is omdat ze gezond en lekker zijn.) Ze is een en al Amerikaans. India wint geen ‘brownie’-punten en we hebben veel en hard werk voor de boeg vóór we een Indiase Kamala aan de top kunnen brengen.”

Een merkwaardige ‘stamboom’

Er werd ons vanuit India ook een interessante visie (van Matt Baker) over de stamboom van Kamala Harris toegestuurd. Het afstammingsverhaal wordt gekoppeld aan korte, maar heldere definities over ‘ras’, ‘racisme’ en ‘etniciteit’. De boodschap is: Kamala is Kamala. Hieronder het leuke filmpje.

Kamala Harris Family Tree | What’s the Difference Between Race & Ethnicity?
https://www.youtube.com/watch?v=8qF-IvSqxdE

De strijd van de Indiase boeren wordt harder

De strijd van Indiase boeren waarover we in vorige nieuwsbrieven (17 & 18) berichtten, wordt harder en de consequenties van de bevochten wetten reiken verder dan gedacht. Er wordt gewag gemaakt van een bedreiging van de constitutionele rechten en instituties zonder weerga.

Marc Colpaert

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline